Kip met Jus en Biscuits

Een hele kip uit de oven is voor mij de meest ultieme vorm van comfort food. Doe op een druilerige dag een gekruide kip in de oven en de geur waarmee je huis dan vult maakt dat alles weer fijn en gezellig is. Er zijn talloze variaties voor geroosterde kippen, ik hou het meestal klassiek met kruidenboter, knoflook en citroen. Een hele kip is ook nog eens veel goedkoper dan losse stukken, alleen maar voordelen dus! Biscuits worden veel gegeten in het zuiden van Amerika, het zijn hele luchtige hartige ‘koekjes’ waarmee je heerlijk in de jus kan dippen. Ik eet dit het liefst met spruitjes, die zijn er helaas niet in te lente. Maar het is ook lekker met sperziebonen of groene asperges. Kies in ieder geval een groente die je ook lekker in de jus kan dopen. Ik heb deze twee kippetjes overigens voor 4 personen gemaakt, dat was nogal ambitieus. Ik zou zeggen dat dit recept voor 4 grote tot 6 kleine eters is. Enjoy!

1 pakje zachte boter (kamertemperatuur, haal hem op tijd uit de koelkast)
1/2 bosje salie
1/2 bosje tijm
1/2 bosje rozemarijn
1 bol knoflook
2 kippen
100 gr ontbijtspek
peper en zout
1 citroen
200 ml kippenbouillon
1 glas witte wijn
biscuits

1. Verwarm de oven voor op 240°C. Hak van alle kruiden ongeveer 1 el fijn. Hak ook 3 tenen knoflook en alle ontbijtspek fijn en meng dit samen met peper en zout door de boter, dit gaat het makkelijkst met je handen. Doe de boter onder de huid van de kip, op deze manier. Kijk in het filmpje alleen naar de techniek, ik heb al peper en zout in de boter zitten dus dat hoef je niet nog op de kip te doen. Smeer de rest van de boter over de kip.

2. Snijd de citroen door de helft en stop in elke kip een halve citroen. Verdeel ook de overgebleven tenen knoflook en kruiden over de ingangen van de kippen. Doe de kip in de oven en verlaag de temperatuur meteen naar 200°C. De kip moet nu een uur tot een uur en 20 minuten in de oven, afhankelijk van de grootte. Als je een vleesthermometer hebt dient het dikste stuk vlees 75°C te zijn (prik in de borst, en zorg dat de thermometer geen bot aanraakt).

3. Maak in de tijd dat de kip in de oven zit het deeg voor de biscuits. Haal de kip uit de oven en leg deze op een schaal bedekt met aluminiumfolie. Zet de oven op 220°C en doe de biscuits in de oven als deze op temperatuur is.

4. Maak ondertussen de jus door de bouillon, de wijn en alle sappen in de ovenschaal van de kip in een pan te doen. Vergeet niet de krokante stukjes uit de ovenschaal erbij te doen. Deze geven veel smaak en als je ze liever niet opeet kan je de jus altijd nog zeven. Breng dit aan de kook zodat de jus dikker wordt. Blijf proeven en breng eventueel nog op smaak met peper en zout. Als je er groenten bij eet is dit ook het moment om ze te koken. Wanneer de biscuits en de groenten klaar zijn kan je eten!

Image

4 Comments

  1. Emma, ik heb al dagen zin om een hele kip te roasten. Today is the day! You mind reader, you.

  2. Pingback: The One With Ross' Sandwich - First We EatFirst We Eat

  3. Pingback: Kip in kokosmelk - First We EatFirst We Eat

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*