Spaghetti Carbonara

Wat koken betreft ben ik meestal een voorstander van zelf variëren. Proeven en dingen weglaten of toevoegen, er je eigen draai aan geven, je kent het wel. Meestal, want aan sommige gerechten moet je niks veranderen. Spaghetti carbonara is daar een voorbeeld van. Op internet, televisie en in kookboeken wordt carbonara op honderd verschillende manieren gemaakt. Met room, zonder room, met ontbijtspek, ham of pancetta. Soms met toevoeging van knoflook of groenten, en soms zelfs zonder vlees! In carbonara horen 4 ingrediënten: ei, pecorino, guanciale (Italiaans gerookt spek) en versgemalen peper. That’s it. Guanciale is in Nederland bijna niet te verkrijgen, pancetta komt qua smaak het dichtste in de buurt. Omdat er zo weinig ingrediënten in gaan is het belangrijk dat je deze van goede kwaliteit koopt. Op de traditionele manier is spaghetti carbonara een van m’n all time favoriete gerechten. En het staat ook nog eens binnen een handomdraai op tafel, je maakt de saus terwijl de pasta kookt.

Voor 4 personen

zout om water mee op smaak te brengen
400 gr spaghetti
150 gr pancetta (of guanciale natuurlijk, als je dat kan krijgen)
4 eieren
100 gr geraspte pecorino
flink wat versgemalen peper

1. Kook de spaghetti in ruim en zout water al dente. Het is belangrijk dat het water goed zout is!

2. Bak ondertussen de pancetta uit op medium vuur, tot deze knapperig en smaakvol is. Haal de pancetta uit de pan wanneer deze klaar is, zodat hij niet doorgaart. Meng ondertussen de eieren, pecorino en peper in een grote kom tot een papje. Doe hier geen zout bij. Het water is al zout, net als de pancetta en de pecorino, deze geven genoeg smaak af.

3. Giet de spaghetti af wanneer hij klaar is, bewaar hierbij een beetje van het kookvocht. Hussel de spaghetti ongeveer 30 seconden in het vergiet. Als de pasta te warm is als je deze bij het eimengsel gooit krijg je roerei. Voeg de pasta nu bij het eimengsel en roer goed, door de warmte van de spaghetti gaart het ei langzaam en krijg je een romige saus. Voeg de pancetta toe en serveer direct.

Als de pasta wat te droog wordt kan je iets van het kookvocht toevoegen, dit is niet altijd nodig.

carbonara2

3 Comments

  1. This web site really has all the information and facts I wanted about this subject and didn’t know who to ask. deaffagfebdk

  2. Pingback: Ragu alla Bolognese - First We EatFirst We Eat

  3. I simply want to tell you that I am just beginner to blogs and actually loved your page. Most likely I’m going to bookmark your site . You surely have fabulous article content. Thanks a bunch for sharing your web-site.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*