Zelfgemaakte Pizza

Ik heb dus sinds kort een pizzasteen. En het is een van de beste investeringen die ik ooit heb gedaan. Ik heb mijne gekocht bij Duikelman (Amsterdam) voor volgens mij 16 euro. Maar als dat niet in de buurt is of je lui bent kan je hem ook online bestellen. Zo een enorme investering is het dus niet eens. En je maakt er echt de lekkerste pizza’s mee. De steen leg je in de oven en die zet je op de hoogste stand (minstens 250ºC). Doordat de steen heel heet wordt krijg je een super knapperige bodem. En doordat je oven zo hoog staat is je pizza in 5-6 minuten klaar en wordt de bodem ook niet slap van de ingrediënten. Het resultaat is goddelijke, knapperige pizza’s waar je al je vrienden blij mee maakt. Je hebt ook wel een pizzaschep om de pizza op de gloeiendhete pizzasteen te leggen, maar die heb je ook al voor een paar euro bij de meeste kookwinkels. Dit recept is voor 8-10 kleine pizza’s, maar het is ook heel goed in te vriezen. Deeg is in 2-3 uur ontdooid en saus kan je in een pannetje op laag vuur smelten. Zo kan je altijd wanneer je zin hebt de lekkerste pizza’s eten.

Deeg

650 ml lauwwarm water
2 zakjes gist
1 tl suiker
1 kg bloem *
1 tl zout
4 el olijfolie extra vierge

Tomatensaus

1 el olijfolie
1 teen knoflook, in plakjes gesneden
1 ui, in ringen gesneden
2 blikken tomaten in blokjes
2 tl gedroogde oregano
peper en zout op smaak

Toppings
mozzarella + alles wat jij lekker vindt op een pizza!
Op de foto heb ik mozzarella en wat blaadjes basilicum meegebakken, parmaham en rucola er na het bakken opgelegd en er wat truffelolie overheen gedaan. Mozarella kan ook rauw na het bakken op de pizza, ham kan rauw of worden meegebakken. Kijk gewoon wat jij het lekkerst vindt!

1. Verwarm je oven voor op de hoogste stand waarop je oven kan (minstens 250º). Meng het water met de gist, suiker en de olijfolie. Laat ongeveer 10 minuten staan tot het goedje begint te borrelen. Het is belangrijk dat je dit doet voordat alle ingrediënten bij elkaar gaan. Suiker zorgt er namelijk voor dat gist zijn werk gaat doen, terwijl zout dit proces juist tegen gaat. Als je dus in een keer alles bij elkaar zou doen zou het deeg minder goed rijzen.

2. Meng in een grote kom de bloem met het zout en mak een kuil in het midden. Giet hier het water mengsel in en roer met een vork tot het deeg samen begint te komen. Wanneer alles samenkomt kan je gaan kneden tot er echt deeg ontstaat. Kieper het deeg uit de bak op je aanrecht en kneed ongeveer 5-10 minuten tot je een mooi elastisch deeg hebt.

3. Doe het deeg in een licht geoliede kom en bedek met een vochtige theedoek. Laat ongeveer een uur rijzen op een warme plek tot het deeg verdubbeld is in volume.

4. Maak ondertussen de tomatensaus. Verhit olijfolie in een steelpannetje en fruit de knoflook en ui hier 5 minuten in op middellaag vuur. Voeg de tomaten toe en roer alles door elkaar. Laat het geheel op laag vuur 10 minuten pruttelen.

5. Breng de saus op smaak met de oregano en peper en zout. Gooi het in de blender of pureer de saus met de staafmixer. Kijk uit met spetteren, het is heet! Zet in ieder geval niet je staafmixer in een pan die nog op het vuur staat! Laat een beetje afkoelen.

5. Sla met een vuist op het deeg als dit genoeg heeft gerezen, dit doe je om de lucht er uit te halen. Haal een balletje van het deeg en bestuif je aanrecht met bloem. Besprenkel het deegballetje en je deegroller met bloem en rol het balletje uit tot een dunne pizza. Dit hoeft niet een perfect rondje te zijn, het gaat immers om de smaak!

6. Leg de pizza voor je hem gaat beleggen op de pizzaschep, als je een belegde pizza wil verplaatsen valt alles uit elkaar. Verspreid een dun laagje tomatensaus op de pizza. Verdeel de toppings die je mee wilt bakken over de pizza en bak de pizza 5-6 minuten, tot de kaas lekker aan het borrelen is en de bodem knapperig is. Doe de ingrediënten die je rauw op je pizza wil er op en val aan! Kijk uit, hij kan heet zijn!

* het beste 00 bloem, maar ik heb dit keer gewoon patent bloem gebruikt en het was heerlijk

5 Comments

  1. lijkt me een heerlijke bodem, maar ik heb nog één vraagje. Vries je het deeg in, zodra het is gemaakt en voor de rijs?

    • Hee Mieke, ik vries het deeg in nadat het heeft gerezen. Meestal maak ik gewoon zo veel pizza’s tot dat iedereen genoeg heeft gehad, en dan vries ik het deeg dat ik daarna over heb in. Je kan dit ook nog in aparte delen doen, als je echt veel over hebt. Zodat je af en toe snel een paar pizza’s kan maken. Eet smakelijk!!

  2. Pingback: Pepperoni-knoflook trekbrood - First We EatFirst We Eat

  3. Pingback: "Flammkuchen" met zalm - First We EatFirst We Eat

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*