Risotto met Langzaam Gegaarde Rundersukade en Tuinkers

Dit recept maak ik al heel lang en blijft een crowdpleaser. Ik heb ooit een foto van dit recept uit een boek gemaakt, geen idee meer waar ik het vandaan heb. Maar dit is absoluut een blijvertje. Dus als je een date wil imponeren, denk niet langer na en maak dit gerecht! Het is absoluut niet moeilijk, je moet alleen wel de tijd hebben. Het moet namelijk 5 uur in de oven. Ideaal dus voor op een regenachtige dag, lees een boek of zet een film op, en voor je het weet heb je een goddelijke maaltijd. De combinatie van het zachte zoutige vlees en de jus, de romige risotto en tuinkers is echt het lekkerste ooit.

Voor 2 personen

Vlees
boter om in de braden
2 lappen rundersukade (iets groter dan je denkt, het krimpt nog tijdens het garen)
1 wortel, in kleine blokjes gesneden
2 stengels bleekselderij, in kleine blokjes gesneden
2 sjalotjes, fijn gesneden
2 tenen knoflook, fijngesneden
400 ml rode wijn
1 liter runderbouillon
1 blaadje laurier
3 kruidnagels
1 tl korianderpoeder
1 takje tijm
1 takje rozemarijn

Risotto
boter om in de bakken
1 teen knoflook
1 sjalot, fijngesneden
150 gr risotto rijst
1 glas witte wijn
500 ml paddestoelenbouillon
60 gr Parmezaanse kaas, geraspt
peper naar smaak
tuinkers

1. Verwarm de oven voor op 100°C. Verwarm de boter in een braadpan, voeg wanneer deze heet is het vlees toe en schroei aan twee kanten dicht. Leg het vlees apart. Bak in dezelfde pan de wortel en bleekselderij tot deze iets zachter worden op middel-laag vuur. Voeg na een paar minuten de sjalot en knoflook toe en laat dit nog 1-2 minuten meebakken.

2. Doe het vlees terug in de pan en voeg de wijn, bouillon, laurier, kruidnagel, koriander, tijm en rozemarijn toe. Doe het vlees 5 uur lang afgedekt in de oven, tot het zacht is en je het zonder te veel moeite uit elkaar kan trekken. Haal het vlees uit de oven en verwarm de oven voor 175°C.

3. Fruit voor de risotto de sjalot en knoflook in een lage pan met een stevige bodem. Voeg de rijst toe en bak deze tot hij glazig is, ongeveer een minuutje. Voeg nu de wijn toe. Blijf in de risotto roeren tot de wijn is opgenomen. Dit is belangrijk omdat de rijst zo niet aanbrandt en omdat zo het zetmeel van de rijst komt, waardoor de risotto romig wordt.

4. Voeg de bouillon beetje bij beetje toe, wacht elke keer tot het vorige deel is opgenomen.

5. Giet de saus die bij het vlees zit af en doe deze in een pan met een groot oppervlak (ik heb een koekenpan gebruikt). Laat deze op middelhoog vuur inkoken terwijl je het vlees in de oven doet. Laat het vlees nog ongeveer 15 minuten in de oven tot het een mooie donkere kleur krijgt.

6. Maak de risotto af door steeds wat bouillon toe te voegen. Het kan zijn dat je minder bouillon nodig hebt of nog wat extra moet maken voor een goed eindresultaat. De risotto is klaar als hij nog een klein beetje bite heeft maar ook zacht is. Als je risotto op een bord legt moet het uitlopen, het moet dus nog een beetje vochtig zijn.

7. Roer de parmezaan door de risotto en laat dit met de deksel erop even een paar minuten staan. Schep de risotto op borden, leg hierop het vlees en druip wat jus op het vlees en rondom de risotto. Maak het geheel af met tuinkers en serveer direct.

risottostoof1

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*