Pasta Vongole

Pasta vongole smaakt voor mij echt naar zomer in Italië. Vooral met zelfgemaakte pasta. Als je gewoon kant en klare pasta koopt is dit gerecht helemaal niet veel werk! De vongole hebben ook nauwelijks saus nodig omdat ze al zo veel smaak hebben van zichzelf. De schelpjes hebben een heerlijke ziltige smaak en geven ook vocht af, wat je al bijna een saus zou kunnen noemen. Ik maak deze pasta dan ook op de klassieke manier, lekker simpel, zoals de beste Italiaanse gerechten. Belangrijk is wel dat je de schelpen goed wast voordat je ze gaat koken, dit kan gewoon in een vergiet. Anders zit je de hele maaltijd op zand te kauwen, dat is niet lekker. Vis ook de kapotte schelpen en degene die na het koken niet open gaan er uit, die zijn niet goed. Aan een netje vongole heb je genoeg voor 4 personen, de rest van de ingrediënten kost bijna niks dus voor weinig geld heb je een goddelijk zomers maal.

Voor 4 personen

400 gram pasta (spaghetti, tagliatelle oid)
olijfolie om in te bakken
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 tl chili flakes
1 kg vongole (1 netje)
1 glas witte wijn
1 handvol platte peterselie, fijngehakt
4 partjes citroen

1. Kook de pasta zoals aangegeven op de verpakking in ruim zout water al dente (beetgaar). *

2. Verhit ondertussen de olijfolie in een pan waar alle schelpen ruim in passen en een deksel op kan. Voeg de knoflook en de chili flakes toe en bak deze ongeveer een minuut mee, tot ze beginnen te geuren. Kijk uit dat de knoflook niet verbrandt. Voeg de vongole toe en blus af met de wijn. Doe de deksel op de pan, hierdoor stomen de vongole gaar. Ze zijn gaar wanneer alle schelpjes open zijn, bij mij duurde dit ongeveer 5 minuten. Sommige schelpen gaan nooit open, die moet je niet opeten!

3. Giet de pasta af en verdeel deze over de borden. Verdeel de vongole over de borden en besprenkel de pasta met peterselie. Serveer met een schijfje citroen.

* Dit recept geldt voor wanneer je gedroogde pasta gebruikt. Als je verse pasta gebruikt begin je met de schelpen opzetten en kook je daarna pas de pasta. Verse pasta hoeft namelijk maar 2-3 minuten te koken.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*