Help! Hoe overleef ik de toko?

Thaise groene curry, Vietnamese loempia’s, kip tikka masala, rendang. Allemaal heerlijke Aziatische gerechten die helemaal niet moeilijk zin om thuis te maken. Maar ik kan me goed voorstellen dat je bij het zien van een lijst met ingrediënten waar je nog nooit van hebt gehoord al snel de moed opgeeft. Zonde, want juist dit soort gerechten kunnen zo lekker zijn! Gelukkig is de toko een van mijn lievelingsplekken op aarde en leg ik jou graag even uit hoe alles in elkaar zit. Het kan namelijk nogal overweldigend zijn, al die exotische ingrediënten. Ook laat ik zien wat ingrediënten zijn die ik vaak gebruik, en leg ik uit wat je er mee kan. Als je een keer naar de toko gaat en gericht op zoek  gaat ben je al een heel eind. Als je dan een beetje gewend bent aan de ingrediënten kan je de volgende keer lekker rondneuzen en zelf nieuwe dingen ontdekken! Ik begin met een rondleiding, als je benieuwd bent naar mijn favoriete ingrediënten moet je even naar beneden scrollen.

toko1

Bij de meeste toko’s heb je een ook een afdeling met verse kruiden en groenten. Hier vind je o.a. de standaard dingen zoals gember, rode peper en paksoi, maar dan veel goedkoper dan in de supermarkt. Maar ook allemaal verschillende soorten groenten zoals familie van paksoi, gekke soorten kool en rettich. Ik zal niet vaak een recept posten met echt hele onbekende groenten, maar ga vooral eens kijken en neem iets onbekends mee naar huis. De meeste dingen kan je gewoon bakken met een beetje gember en knoflook en dan heb je een hele lekkere Chinese side dish.

toko2

Leuk voor als je echt een avond alleen maar Thais of bijvoorbeeld Indonesisch maakt. Bier! Chang, Bintang ,maar ook Chinese biertjes. Niet elke toko heeft deze, in Amsterdam weet ik dat Dun Yong (Geldersekade) en Hong Kong Superstort (Kinkerstraat) bier verkoopt. Ook niet heel goedkoop, maar wel de perfecte manier om echt een Aziatische sfeer te creëren.

toko9

Sojasaus! Dit zijn ongeveer alleen nog maar de Kikkoman sojasauzen. Die waar je sushi in dipt. Maar je kan hem ook gebruiken om je sladressing een Aziatische twist te geven of om vlees of sauzen mee op smaak te brengen (ipv zout). Er bestaan echt heel veel soorten sojasaus. Als ik gewoon sojasaus in een gerecht noem is het deze. Ik koop altijd zo een enorme literfles, is relatief veel goedkoper en ik gebruik het toch vaak. Maar je kan ook beginnen met een kleintje. Soms gebruik ik ook donkere Chinese sojasaus of Indonesische ketjap, deze hebben allemaal echt een hele andere smaak en zijn niet te vervangen door Kikkoman. Je kan hier in de toko gewoon naar vragen, het personeel heeft er vaak veel verstand van!

toko3

Nog meer sauzen! De toko puilt bijna uit van de sauzen. Hier zie je onder andere donkere sojasaus (middelde plank links). Maar op de onderste plank heb je ook hoisin, chilibonensaus, pruimensaus (lekker bij peking eend) en chiliknoflooksaus. Ik pak heel vaak dingen die ik niet ken die ik dan uiteindelijk nooit meer ga gebruiken. De mensen bij de toko zijn denk ik heel blij met me aangezien ik er veel meer geld uitgeef dan nodig is. Ik zou dus zeggen: hou je vooral aan dingen die je nodig hebt voor een recept, en maak af en toe een heel klein uitstapje, maar niet te veel.

toko6

En voor de daredevils: chilisaus! Hier heb je ook de variant die je in de kroeg bij je vlammetjes krijgt, maar dan nog net iets lekkerder dan bij de supermarkt. Maar links boven zie je siracha, die ook tot een van mijn lievelingsingrediënten behoort. Daarover dus later meer, maar ik verklap alvast dat hij goed pittig is. Bij de toko heb je talloze sauzen om je eten meer pit te geven, ook hebben ze vaak tig verschillende soorten sambal. Lekker

toko4

Als er een ingrediënt is dat in elk Aziatisch land veelvuldig wordt gebruikt is het de noodle. Okee en rijst. Maar ook heel veel noodles! Op deze foto zie je rijstnoodles, in verschillende maten. Deze gebruik ik vaak voor in soep of voor een frisse noodle salade. Maar ze hebben natuurlijk ook verschillende soorten noodles op basis van bloem en ei, die je onder andere kan gebruiken voor bami. Als in een recept staat dat je noodles nodig hebt zijn het vaak de simpele eiernoodles, tenzij anders aangegeven.

toko8

Specerijen zijn ook iets waarvoor ik maar al te graag naar de toko kom. Ze hebben hier echt alles! Kaneel, steranijs, korianderzaad, komijn, paprikapoeder, verschillende soorten chilipoeder, kukurma, noem het maar op. En alles is ongeveer een euro, je krijgt veel meer dan bij de supermarkt en het zijn handige bakjes die je thuis op kan stapelen. Meteen een goed opbergsysteem dus. Ik koop mijn sesamzaad bijvoorbeeld ook altijd bij de toko, scheelt me klauwen met geld. Ze hebben ze rauw, geroosterd en in het zwart!

toko11

En dan het vriesvak! Hier kan je echt losgaan. Op de foto zie je wrappers om zelf wontons of loempia’s mee te maken. Maar ook pannenkoekjes om met peking eend te eten. Voor 10 euro heb je trouwens ook een gefileerde ingevroren peking eend, die ik oprecht heel erg lekker vind. Maar je kan ook kant en klare dumplings kopen, tempura garnalen, groene thee ijs en ook bijvoorbeeld garnalen en andere soorten vis. Garnalen zijn als je ze bij de visboer komt vaak ook al ingevroren geweest, en bij de toko zijn ze van betere kwaliteit en goedkoper dan bij de supermarkt.

DSC_0586

En dan nu de dingen die ik veel gebruik. Van links naar rechts: specerijen, siracha, vissaus, rijstazijn, sesam olie, gedroogde chili flakes, chili pasta en chili-bonenpasta en shaoxing rijstwijn.

Specerijen zijn hierboven al even aan bod gekomen. Ik heb zelf een enorme voorraad met allemaal dingen die de meeste mensen waarschijnlijk nooit zullen gebruiken. Dingen die vaak in zowel Aziatische als andere gerechten worden gebruikt zijn chilipoeder, komijn, koriander, en kaneel. Deze kan je in hele vorm kopen (komijnzaad, kaneelstokjes), maar ook in poedervorm. Als je die vier hebt kan je al een heel eind komen.

Siracha is echt heerlijke pittige saus. Je kan het overal op doen. In soep, door sauzen en marinades of gewoon op een boterham met kaas. Dit is de chilisaus (naast Indonesische sambal) die ik het meeste gebruik om gerechten iets meer pit te geven. Weet je niet of je vrienden van pittig eten houden? Hou je dan in tijdens het koken en zet het flesje gewoon op tafel. Dan kunnen mensen het zo pittig maken als ze zelf willen.

Vissaus wordt veel gebruikt in de Thaise en Vietnamese keuken. Als je zelf een Thaise curry maakt kan je het in combinatie met suiker en limoen gebruiken om de curry op het laatst op smaak te brengen. Maar het is ook lekker om een frisse dressing mee te maken en gaat ook heel goed in marinades voor vlees of vis.

Rijstazijn wordt onder andere gebruikt om sushi rijst mee op smaak te brengen (in combinatie met zout en suiker). Je kan het ook gebruiken in plaats van wijnazijn in een sladressing. En ook dit wordt veel in marinades gebruikt. In combinatie met vissaus, limoensap, suiker en wat knoflook heb je een heel lekker sausje om met zalm en rijst te eten.

Sesamolie heeft een hele sterke smaak, gebruik er dus niet te veel van. Maar deze olie van geroosterde sesamzaadjes geeft een heerlijke smaak aan veel gerechten. Doe het door marinades, door gehakt of ook in een dressing, het zorgt voor een hele diepe smaak. Heerlijk!

Gedroogde chili flakes gebruik ik, zoals je misschien al hebt gemerkt, erg vaak. Ik heb dan ook een joekel van een zak, je kan ook beginnen met een kleiner formaat. Dit wordt uiteraard gebruikt om een gerecht scherper te maken en niet alleen in Aziatische keukens. Ook de Italianen gebruiken het veel, je kan het door je tomatensaus of op een pizza doen. Een heel klein beetje door een marinade voor vlees is ook erg lekker!

Chilipasta en chili-bonenpasta worden veel gebruikt in de Chinese en Koreaanse keuken. Het zijn hele dikke pasta’s waarmee je heel veel smaak aan een gerecht kan brengen. Lekker door noodles of roer een beetje door je gehakt of sauzen.

Ook shaoxing rijstwijn kan niet missen als je ooit iets Chinees wilt maken. Zodra dit door een gerecht zit smaakt het meteen Chinees, vandaar dat de fles op de foto al bijna leeg is. Ik ben een grootgebruiker, zo lekker! Ook dit product kan worden gebruikt in sauzen, vlees of vis of door je noodles.

Dit was de langste blogpost ooit. Dat is hoe veel ik van de toko hou. Ik hoop dat jullie nu ook een kijkje nemen en net zo enthousiast worden als ik en al mijn Aziatische gerechten gaan maken! Foto’s zijn gemaakt bij Dun Yong in Amsterdam, maar in elke stad zit wel een leuke toko.

3 Comments

  1. a van wingerden

    Zo ook de toko’s in Rotterdam: Nieuwe Binnenweg, West Kruiskade, Slinge op Zuid

  2. Ik ben ook dol op de Toko (en Turkse/Marokkaanse supermarkten/slagerijen!)

    Kom altijd met te veel thuis 😉

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*