Gevogelte, Recepten

Soto Ayam

August 23, 2014
DSC_0642

Ik was deze week ziek en als ik ziek ben wil ik maar een ding: kippensoep. Niks werkt zo helend als dampende kippenbouillon met stukjes kip, groenten en kruiden. Elk land heeft wel zijn eigen variant op kippensoep en mijn favoriet is de Indonesische, soto ayam. Op smaak gebracht met veel specerijen en niet te vergeten gember, want dat is ook goed voor je. Als je het echt goed wil doen moet je wel vroeg beginnen met koken, de bouillon moet een paar uur trekken. Een fijne maaltijd voor een regenachtige weekenddag dus. Het leuke van soto ayam vind ik ook dat je alle ingrediënten op tafel zet en iedereen zijn eigen bakje mag maken. I love interactieve maaltijden. Er moeten wel vrij veel ingrediënten in, maar alle ingrediënten zijn eigenlijk de basis voor de Indonesische keuken. Dus als je van plan was om die te gaan ontdekken is dit het perfecte moment!

Voor 2-2,5L soep

Bouillon
zonneboemolie om in te bakken
1 kip
2 tenen knoflook, gepeld en door midden gesneden
50 gr gember, in grove stukken gesneden
3 stengels sereh (citroengras), elk in 3 stukken gesneden
5 djuruk puurt blaadjes (limoenblaadjes, heet soms ook kafir lime leaves)
5 daon salam blaadjes (uiteraard te koop bij de toko)

Soto
3 kemirinoten
2 uien, fijngesnipperd
2 tenen knoflook, fijngehakt
20 gr gember, fijngehakt
20 gr laos, fijngehakt (als je geen verse laos kan vinden kan je ook poeder gebruiken)
1 tl kukurma
1 tl korianderpoeder
1 tl komijn
1 tl trassi

Samenstellen
Kippenvlees, geplukt van de kip die je gebruikt voor de bouillon
1 ei per persoon
sperziebonen
taugé
gekookte rijst (pandan)
gefrituurde uitjes

DSC_0631

1. Verhit olie in een grote braadpan en bak de kip aan alle kanten aan. Doe wanneer de kip is aangebraden water in de pan tot de kip helemaal onder staat. Doe de rest van de ingrediënten voor de bouillon in de pan en laat de breng aan de kook. Laat de bouillon wanneer het water kookt, nog 3 uur koken.

2. Verhit de oven op 160ºC, rooster de kemirinoten 10 minuten.

3. Haal de kip uit de bouillon en zeef de andere ingrediënten uit de bouillon. Laat de kip even afkoelen.

4. Verhit olie in een grote braadpan. Ik heb de bouillon overgegoten in een andere pan en gebruikte hiervoor dezelfde pan waar ik ook de bouillon in heb getrokken. Bak de ui, knoflook, gember en laos en paar minuten tot de ui glazig is. Voeg de kukurma, koriander, komijn en trassi toe. Rasp de kemirinoten boven de pan en roer alles in de pan, tot de geuren vrijkomen maar het niet aanbakt.

5. Giet de bouillon in de pan en laat 5-10 minuten koken. Als de bouillon flauw is laat hem dan nog wat inkoken en breng hem eventueel op smaak met wat zout. Pluk ondertussen het kippenvlees van de kip en doe dit in een bakje. Doe alle andere ingrediënten apart in bakjes en zet deze op tafel. Zet de bouillon op tafel en eet smakelijk!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply