Karnemelk Scones

In september ga ik gastbloggen voor Jamie Magazine. Elke woensdag komt er een blog van mij online, dit is de eerste!

Karnemelk is een van mijn favoriete ingrediënten. Ik gruwel bij de gedachte aan het opdrinken van een glas karnemelk, maar in de keuken kan het gerechten zo veel lekkerder maken. Vaak als ik vertel dat karnemelk het geheim zijn van bijvoorbeeld goede red velvet cupcakes kijken vrienden me gek aan. Karnemelk? Dat is toch zuur en helemaal niet lekker? En dat klopt, maar ik hoop dat je na het lezen van dit stukje toch naar de supermarkt loopt en een pak karnemelk koopt.

Karnemelk is namelijk goed voor ongeveer alles. In Amerika marineren ze kip in karnemelk om daarmee de allersappigste fried chicken ooit te maken. En ook in de Indiase keuken wordt naast yoghurt veel karnemelk gebruikt om vlees te marineren. Ik gebruik het vaak voor kipflet, dit is het minst smaakvolle deel van de kip en het kan ook snel droog worden. Maar leg je filet een middag karnemelk, eventueel met wat smaakmakers, en je zit daarna heerlijk te smullen van een mals stukje kip.

Maar waar ik karnemelk het allerliefst voor gebruik is voor bakken. Het geeft baksels een heerlijke frisse smaak en draagt ook nog eens mee aan het bakproces. Door de zuren die in karnemelk zitten reageert het bijvoorbeeld beter met bakpoeder en baking soda, waardoor je producten beter rijzen. Voor een torenhoge stapel Amerikaanse pannenkoeken of luchtige cake kan je dus heel goed karnemelk gebruiken.

Ook voor scones is karnemelk mijn geheime ingrediënt. Door de karnemelk worden ze heerlijk flaky en de smaak is ook goddelijk. En door de scones met een klein beetje karnemelk in te smeren en er daarna wat suiker over te strooien krijgen ze een heerlijk knapperig korstje. Heerlijk met clotted cream en jam. Cotted cream is helaas moeilijk te verkrijgen maar door gelijke delen mascarpone en slagroom samen te voegen en op te kloppen kom je al een heel eind.

Karnemelk scones – 8 stuks

190 gr bloem

30 gr suiker + extra om de scones mee te besprenkelen
snufje zout
1 zakje bakpoeder
½ tl baking soda
90 gr koude boter
120 ml karnemelk + een klein bakje om de scones mee in te smeren

1. Verwarm de oven voor op 200ºC. Meng de bloem, suiker, zout, bakpoeder en baking soda in een keukenmachine

2. Snijd de boter in blokjes en doe deze bij het mengsel in de keukenmachine. Zet de keukenmachine aan en blijf mengen tot de boter helemaal is opgenomen. Het mengsel moet korrelig zijn maar er moeten geen zichtbare stukjes bloem meer in zitten.

3. Doe het mengsel in een mengkom en voeg de karnemelk toe. Roer alles door elkaar met een vork, tot alles bij elkaar komt. Meng niet te lang.

4. Bestuif je aanrecht met bloem en kieper hier het deeg op. Doe goed veel bloem op een deegroller en rol het deeg zachtjes uit tot het ongeveer 1,5 cm dik is.

scones1

5. Steek de scones uit met een ronde steker. Als je dit niet hebt kan je het deeg ook gewoon in gelijke stukken snijden. De vorm maakt natuurlijk niks uit voor de smaak!

6. Leg de scones op een bakplaat en smeer elke scone dun in met karnemelk. Strooi daarna een dun laagje suiker over alle scones. Bak 10-12 minuten tot de scones goudbruin zijn. Serveer met clotted cream en jam.

scones2

DSC_0856

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*