Coquilles Gepocheerd in Boter

Dit is een gastblog voor Jamie Magazine.

Vet maakt een comeback. De voordelen van het eten van boter in tegenstelling tot margarine staan over het hele internet en de link tussen een vet dieet en hart-en vaatziekten wordt in twijfel getrokken. Toch is het voor veel mensen tegen intuïtief om te denken dat boter of varkensvet goed voor je kan zijn, en dat je er zelf van kan afvallen. Dat was het voor mij ook, maar in het boek Fat van Jennifer McLagan wordt haarfijn uitgelegd waarom vet, en dan vooral dierlijk vet, eigenlijk heel goed voor je is.

DSC_1006

Van alleen de inhoudsopgave word ik al enorm blij. Hoofdstuk 1. Butter: worth it. Hoofdstuk 2: Pork fat: the king. Ook komt het vet van gevogelte, rund en lam aan de orde. Per vetsoort wordt in het boek verteld wat de eigenschappen zijn en waar je het voor kan gebruiken. Want wist je dat je met reuzel (varkensvet) hele lekkere koekjes kan bakken? Alle recepten in dit boek zijn om te watertanden. Wat dacht je beurre noisette ijs,steak met beenmerg, butter chicken of bacon mayonaise?

Een recept waar ik heel benieuwd naar was is coquilles gepocheerd in boter. Ik zie op tv wel eens dat koks vis pocheren in boter maar ik had het nog nooit zelf gedaan. En wat was het een succes! Ik was bang dat het heel heftig en boterig zou zijn maar dat is absoluut niet het geval. Daarbij is het heel weinig werk, heb je nauwelijks ingrediënten nodig en de coquille had echt de perfecte structuur. Een klein kneepje citroensap er over heen en je hebt een heerlijk voorgerecht. Lekker bijvoorbeeld met spinazie.

Ingrediënten

6 coquilles
ongeveer 300 gr boter
peper en zout
citroensap

Bereiden

1. Doe de coquilles in een steelpan en giet er water bij tot de coquilles net onder staan. Giet het water in een maatbeker. Zo veel water als er in de maatbeker zit, zo veel gesmolten boter heb je straks nodig om je coquilles in te pocheren. Leg de coquilles op keukenpapier en dep ze droog.

2. Smelt de juiste hoeveelheid boter in dezelfde steelpan. Om de coquilles te pocheren moet de boter 85ºC zijn, dit kan je meten met een vleesthermometer. Die zijn maar een paar euro (Blokker, Xenos). Geen paniek als je geen vleesthermometer hebt. Wanneer de gesmolten boter over het algemeen stil is maar af en toe een klein bubbeltje geeft is de temperatuur goed. Als het echt gaat koken kan je het even van het vuur afhalen om het af te laten koelen.

3. Breng de coquilles op smaak met zout en peper. Doe wanneer de temperatuur juist is de coquilles rustig in de boter. Laat ze daar 2-4 minuten liggen afhankelijk van de grootte. Mijn coquilles waren gemiddeld van grootte en waren na 3 minuten perfect.

4. Haal de coquilles uit de pan en verdeel over de twee borden. Druppel er een heel klein beetje boter over en een kneepje citroensap. Serveer direct.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*