Bosbessenmuffins met Streuseltopping

Ik had dus nog nooit bosbessenmuffins gemaakt. En dat kan echt niet, want elke fervente bakker moet ooit in zijn of haar leven deze Amerikaanse klassieker hebben gemaakt. Deze muffins waren zo goddelijk lekker dat ik ze zeker vaker ga maken! Wat het vooral zo lekker maakt is de bovenkant. Streuseltopping, noemen Amerikanen het, ik weet eigenlijk niet of er een Nederlands woord voor is. Maar het is een soort van kruimellaag, ik doe er citroen en kaneel door en dat past perfect bij de bosbessen. Door eerst een soort compote van de bessen te maken (no worries, dit is heel makkelijk) proef je bosbes in elke hap. Zo lekker! Maar genoeg gepraat, het is tijd om muffins te gaan bakken.

Voor 12 muffins

Streuseltopping
2 el bloem
2 el suiker
20 gr koude boter, in blokjes
1/2 tl kaneel
rasp van een halve citroen

Muffins
250 gr bosbessen
250 gr suiker + 1 el
325 gr bloem
1 zakje bakpoeder
snufje zout
2 eieren (groot)
60 gr boter, gesmolten
60 ml zonnebloemolie
225 ml karnemelk
merg van 1 vanillestokje

Extra
muffinbakvorm
muffinvormpjes

1. Verwarm de oven voor op 220ºC en doe de muffinvormpjes in je bakvorm. Doe de bosbessen en 1 tl suiker in een steelpan en draai het vuur op middelhoog. Roer de bessen en prak ze een beetje kapot, dit kan je ook met een vork doen. Blijf roeren tot het mengsel wat dikker wordt, ongeveer 5 minuten. Zet apart en laat ongeveer 15 minuten afkoelen.

2. Maak ondertussen de streuseltopping door alle ingrediënten in een bakje te doen en met je handen te kneden tot het mengsel er uit ziet als kruimels (zie foto).

blueberrymuffins2

3. Zet twee grote mengkommen klaar om het beslag te maken. Meng in een kom bloem, bakpoeder en zout. Klop in een andere kom de eieren met de suiker tot een glad geheel. Voeg de boter en olie toe aan het eiermengsel en roer tot alles is opgenomen. Voeg dan de karnemelk en vanille toe en meng tot dit is opgenomen. Meng niet te veel, er mogen best nog een paar klontjes in zitten. Als je te veel roert raken de muffins hun luchtige structuur kwijt.

4. Vul de muffinvormpjes voor iets minder dan de helft met beslag. Leg op het beslag een eetlepel van het bosbessenmengsel en roer dit door het beslag met een satéprikker of de achterkant van een lepel. Verdeel de rest van het beslag over de vormpjes. Verdeel de rest van het bosbessenmengsel over de vormpjes en meng dit weer een beetje door het beslag. Verdeel de streuseltopping over de muffins en bak deze 15-18 minuten. De muffins zijn klaar als je er een satéprikker in steekt en deze er droog uitkomt. Laat de muffin iets afkoelen voor je ze uit de vorm haalt, anders kan de bovenkant breken.

blueberrymuffins4

2 Comments

  1. Dit recept lijkt mij fantastisch! Wat ik mij afvroeg, kan ik dit beslag etc. ook in een cakevorm doen ipv muffins te maken?
    Kloppen de per porties dan nog met elkaar?

    Bedankt! Ik hou de site in de gaten.
    Groeten, Karen

    • Ja dat kan zeker! In principe gebruik ik altijd dezelfde hoeveelheid beslag voor 1 normale cakevorm als voor 12 cupcakes of muffins. Een cake heeft wel langer nodig om te garen en 220ºC is vrij hoog, dus ik zou de temperatuur misschien ook iets lager doen anders kan de bovenkant verbranden. Laat je weten of het is gelukt? 😀

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*