Salade Lyonaisse met Crispy Chicken Skin

Mijn laatste gastblog voor Jamie alweer, jammer! Ik heb in elke blog geprobeerd om een onderbelicht product in de spotlight te zetten en vandaag is kippenvel aan de beurt. Er wordt nog weinig met huid gekookt, en dat terwijl bijvoorbeeld zwoerd (varken) en kippenvel hartstikke lekker zijn! Als je het mij vraagt is het beste aan een geroosterde kip toch echt het krokante en zoute velletje. Dus waarom zouden we het niet wat vaker gebruiken?

In de Amerikaanse versie Top Chef maakte iemand een keer salade met chicken skin vinaigrette. Dat is al jaren geleden maar het heeft altijd door m’n hoofd blijven spoken, het leek me zo lekker! En dus maakte ik een soort salade lyonaisse, een Franse klassieker, maar in plaats van spekjes gebruik ik kippenvel. Net zo lekker knapperig.

Op naar de Albert Cuyp dus. Bij mijn vaste poelier vraag ik een beetje huiverig om kippenvel, maar ik ben kennelijk niet de eerste. Ze verkopen hele grote zakken voor slechts een euro, score! Naast een hele lekkere salade is het dus ook nog eens een betaalbare. Het is een hele simplistische salade met weinig ingrediënten, daarom is het wel belangrijk dat je ingrediënten van goede kwaliteit gebruikt. Probeer vooral kakelverse eieren te vinden. Eet smakelijk!

Voor 2 personen

4 kippenvellen
1 krop lolo biondo (het hoort eigenlijk met frisee, maar dat kon ik nergens vinden)
½ sjalot, fijngesneden
1 tl olijfolie
½ tl Dijon mosterd
1 tl rode wijn azijn
peper en zout
2 eieren
geroosterd brood om te serveren

1. Verwarm de oven voor op 190ºC. Bekleed een bakplaat met bakpapier, leg hier de kippenvellen en bestrooi deze lichtjes met zout en peper. Leg nog een vel bakpapier bovenop de vellen. Zet hier bovenop een ovenschaal, door het gewicht van de schaal op de kip gaat het vel niet krullen. Bak het vel 30 minuten.

2. Laat het vel uitlekken op keukenpapier en bewaar wat van het vet. Dep nog even met keukenpapier op het vel, zodat er echt geen vet meer op ligt.

3. Neem een theelepel van het vet dat tijdens het bakken uit het kippenvel is vrijgekomen. Meng dit met de sjalot, olijfolie, mosterd, rode wijn azijn en peper en zout. Was en droog de sla en scheur deze in hapklare stukken.

4. Pocheer de eieren. Dit gaat het beste in een ondiepe pan met water dat tegen de kook aan zit, geen kokend water dus. Breek elk ei eerst boven een kopje. Laat het ei vanuit het kopje rustig in het water vallen. Deze manier werkt voor mij altijd. Als jij altijd het beste resultaat hebt door een draaikolk in het water te maken o.i.d. mag dat natuurlijk ook.

5. Meng de sla door de vinaigrette die je bij stap 3 hebt gemaakt. Verdeel de sla over twee borden. Leg op elk bord een gepocheerd ei en bestrooi dit met een klein beetje zout. Breek het kippenvel in stukjes en verdeel over de salade. Serveer met een sneetje geroosterd brood.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*