Rendang met Atjar

Met dit herfstige weer heb ik altijd zin in rendang, klassiek Indonesisch stoofvlees met kokos. Het duurt wel even om te maken maar dat is vooral tijd waarin je niet hoeft te koken, je hoeft alleen maar te wachten tot alles inkookt en het vlees heerlijk zacht en smaakvol wordt. Oh en je huis gaat echt heel erg lekker ruiken! Ik werk bij IENS en daar nemen we rendang altijd mee om te laten keuren door onze Indo collega Brian. En deze kreeg een 8! Doordat het een beetje pittig is, is het lekker om er iets fris bij te eten, dus atjar van komkommer gaat hier perfect bij. Rendang is trouwens de volgende dag het aller-lekkerst, dus als je genoeg tijd hebt maak het dan de dag van tevoren. Maar op de dag zelf is het ook al heel lekker! Het recept is voor 1 kg vlees, maar ik verdubbel het meestal en vries het in individuele porties in. Hoe fijn is het als je na een lange dag werk gewoon een bakje rendang uit de vriezer kan halen?

Rendang
4-5 personen

10 kemirinoten
2 uien, fijngehakt
3 tenen knoflook, fijngehakt
stuk gember van 4 cm, fijngehakt
stuk verse laos van 3 cm*
2 rawits, grof gesneden (kleine peper, evt te vervangen door rode peper)
2 el korianderpoeder
2 el kaneelpoeder
1 el komijn
1 el kukurma
1 el gemalen kruidnagel
zonnebloemolie om in te bakken
1 kg rundersukade, in stukken gesneden
1  blokje runderbouillon
2 blikken kokosmelk
1 citroengras
2 kaneelstokjes
4 djuruk purut blaadjes
2 daon salam blaadjes
1 el tamarindepasta
zout
100 gr santen (blok kokos)
100 gr gemalen kokos

Atjar van komkommer
2 delen witte azijn
1 deel kristalsuiker
1 rode ui
1 komkommer

Serveren met
Gekookte pandanrijst

* Verse Laos is te koop bij de toko, als je het niet kan vinden kan je ook gemalen laos kopen (te koop bij de meeste supermarkten).

Rendang

1. Verwarm de oven voor op 160ºC. Rooster de kemirinoten als de oven op temperatuur is, ongeveer 10 minuten.

2. Maak een boemboe door de de uien, knoflook, gember, laos, rawits, koriander, kaneel, komijn, kukurma en kruidnagel te vermalen in een keukenmachine. Je kan hier ook een vijzel voor gebruiken, dat is goed voor je spierballen.

3. Verhit zonnebloemolie in een braadpan met dikke bodem. Bak hierin de stukjes vlees rondom bruin aan. Doe dit in delen, als je te veel vlees in de pan doet wordt het niet goed bruin. Zet het vlees apart.

rendang1

4. Verhit nog wat olie in de pan en fruit hier in de boemboe aan tot deze geurig is, ongeveer 2 minuten. Wel goed blijven roeren zodat het niet aanbrandt. Doe het vlees terug in de pan en voeg het bouillonblokje en de kokosmelk toe. Voeg zo nodig net zo veel water toe tot het vlees onder staat.

5. Leg een knoop in de citroengrasstengel en voeg deze toe aan de pan, samen met de kaneelstokjes, djuruk purut , daon salam en tamarinde. Breng op smaak met zout, niet te veel, je kan dit later altijd nog toevoegen. Het kookt nog in kijk uit dat je het niet te zout maakt. Breng het mengsel aan de kook en draai het vuur lager zodat het zachtjes pruttelt. Laat de rendang nu 2-3 uur zonder deksel opstaan, tot het helemaal droog is gekookt. Als het te snel droog kookt kan je wat water toevoegen, zodat het niet aanbakt. En natuurlijk af en toe roeren. (let op, na de volgende foto’s komt er nog een stap 6, 7 en 8)

rendang3rendang4rendang7

6. Snijd de santen en voeg deze toe aan de rendang samen met wat water (ongeveer een glas).

rendang27. Doe de geraspte kokos in een droge koekenpan en draai deze op middellaag vuur. Blijf te kokos goed roeren tot deze goudbruin is. Voeg de kokos toe aan de rendang en laat nog ongeveer 10 minuten sudderen.

rendang 5

8. Proef de rendang en breng eventueel op smaak met zout. Het vlees moet iets uit elkaar vallen als je je vork er in steekt, maar niet zo ver door zijn dat het echt draadjesvlees is. Serveer met atjar (recept hier onder) en gekookte pandanrijst.

Atjar

1. Meng de azijn en de suiker, roer goed tot alle suiker is opgelost. Snijd de ui in dunne rinden en de komkommer in pakjes of stukjes. Voeg toe aan de azijn en laat minstens een uur staan.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*