Recepten, Zoet

Salted Caramel Chocolate Chip Cookies met Beurre Noisette

October 5, 2014
DSC_0224

We kunnen we niet meer om heen: salted caramel is hip en here to stay. En daar ben ik maar wat blij om, want het is verrukkelijk. Ik zou dagen achter elkaar de oranje Tony Chocolonely kunnen eten en liters salted caramel ijs als niemand me in de gaten zou houden. Het leek mij dus echt een enorm goed idee om dit heerlijke goedje in een chocolate chip cookie te verwerken. En dat is goed uitgepakt! Deze koekjes zijn echt heel heel heel erg lekker. Door de beure noisette (bruine boter) krijgen ze een hele diepe en nootachtige smaak. Beurre noisette is heel makkelijk om te maken, als je het nog nooit hebt gedaan kan je even naar dit filmpje kijken. Maar in principe is het gewoon boter opwarmen, een kind kan de was doen. Eet smakelijk, ik ga nu nog een koekje eten!

Voor 18-20 koekjes

230 gr bloem
1 tl bakpoeder
200 gr boter
100 gr suiker
150 gr donkerbruine basterdsuiker
snufje zout
1 ei + 1 eigeel (groot)
250 gr chocola (ik heb half melk half puur gedaan, maar je kan ook voor 1 soort kiezen)

Salted caramel

85 gr boter
50 gr kristalsuiker
1,5 tl golden syrup (te koop bij de natuurwinkel)
200 gr gecondenseerde melk (half blikje)
grof zeezout (bijvoorbeeld fleur de sel, maldon, of zout uit een molen)

1. Meng bloem en bakpoeder in een grote kom. Maak de beurre noisette door de boter te verwarmen in een pan op medium-laag vuur tot deze is gesmolten. Laat de boter nog even op staan en draai de pan af en toe boven het vuur, zodat de boter beweegt en niet te snel aanbrandt. Je kan ook roeren natuurlijk. De boter zal nu lichtjes gaan verkleuren, haal hem van het vuur als hij mooi goudbruin is en heerlijk nootachtig ruikt.

2. Meng de beurre noisette in een grote kom met de suikers en het zout. Voeg wanneer je een egaal mengsel hebt het ei + eigeel toe en roer met een garde tot alles is opgenomen. Voeg het bloemmengsel toe en spatel dit er doorheen tot er een egaal deel ontstaat.

3. Hak de chocola in stukken (ongeveer zo groot als op de foto hieronder) en roer door het deeg. Laat het deeg afgedekt in de koelkast rusten. Ongeveer een uur.

DSC_0192

4. Smelt om de karamel te maken de boter en suiker in een pan. Voeg wanneer de boter gesmolten is de golden syrup en de gecondenseerde melk toe. Breng het mengsel aan de kook en laat daarna zachtjes pruttelen terwijl je constant roert. Ook goed over de bodem zodat het niet aanbrandt. Het mengsel zal nu iets verkleuren, het is klaar wanneer het mooi goudbruin is (ongeveer 5-10 minuten). Breng op smaak met wat zout en giet in een bakvorm die je hebt bekleed met aluminiumfolie. Sprenkel er nog wat zout over en laat afkoelen tot het is opgesteven, ongeveer 1-2 uur.

DSC_0198

5. Haal het deeg een half uurtje voordat je gaat bakken uit de koelkast. Verwarm de oven voor op 190ºC.

6. Maak de koekjes door een grote eetlepel deeg te pakken en dit een beetje te kneden. Maak er een platte schijf van door met je handpalmen op elkaar te drukken. Leg in het midden van je koekje een theelepel karamel. Proef of je karamel zout genoeg is, bij mij was dat niet zo dus ik heb bij elk koekje nog een beetje zout op de karamel gedaan.

DSC_0205

7. Vouw het koekje om de karamel heen en maak er met je handen een balletje van. Het kan zijn dat het deeg hierbij een beetje scheurt, dat is helemaal niet erg. Als je gewoon goed met je handen rolt wordt het een mooi glad balletje.

DSC_0218

8. Leg de balletjes op een bakplaat die je hebt bekleed met bakpapier. Zorg ervoor dat er genoeg ruimte tussen de balletjes zit. De koekjes worden nog een stuk groter. Ik heb de koekjes in 2 keer moeten bakken omdat er maar 9 tegelijk in de oven pasten. Bak de koekjes 9-11 minuten, tot de randen hard worden maar de binnenkant nog een beetje zacht is.

9. Haal de koekjes uit de oven en laat ze even afkoelen (5 min). Leg ze op een rek of schaal om verder af te koelen en bak de tweede helft van je koekjes. Laat deze ook iets afkoelen voordat je aanvalt.

DSC_0237

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply