Ragu alla Bolognese

Wanneer het herfst wordt krijg ik altijd zin in een aantal standaard herfstige dingen. Stoofperen, risotto, stoofvlees, als het maar comfort food is. En pasta bolognese behoort zeker ook tot mijn herfstige comfort food favorieten! Ik eet eigenlijk bijna nooit pasta, en voor mij geldt wat betreft pasta: hoe klassieker hoe beter (bijvoorbeeld carbonara of aglio olio). In Nederland maakt men bolognese vaak met veel groenten en tomatensaus, maar zoals ik hem uit Italie ken is het een echte vleessaus. Je kookt gehakt in witte wijn en melk voor een heerlijke zachte saus. Voor het beste resultaat laat je hem wel een paar uur (3 of 4) pruttelen. Maar als je hier geen tijd voor hebt (of zin) heb je na 30 minuten ook al een lekkere saus. Ohja, bolognese wordt officieel nooit met spaghetti geserveerd maar met tagliatelle of fettucine.  Ik eet het, tegendraads als ik ben, ook dikwijls met spaghetti maar dit keer heb ik linguine gebruikt.

Voor 4 personen

olijfolie om in te bakken
1 ui, fijngesnipperd
2 stengel bleekselderij, in kleine blokjes gesneden
2 kleine wortels (ongeveer 75 gr), in kleine blokjes gesneden
1 teen knoflook, fijngehakt
1 laurierblad
100 gr pancetta, in blokjes gehakt
300 gr half om half gehakt
1 klein blikje tomatenpuree (68 gr)
1 glas wijn (ik gebruik meestal wit, maar rood kan ook)
150-200 ml melk
Italiaanse kruiden *
peper en zout naar smaak
pasta
Parmezaan of Pecorino om te serveren

* Als ik het in huis heb gebruik ik het liefst verse rozemarijn, tijm en oregano, van ieder ongeveer 2 takjes die ik er later weer uitvis. Als je de rest van de kruiden verder niet op gaat eten is dat nogal zonde. In dat geval kan je 1-2 tl gedroogde Italiaanse kruiden gebruiken.

1. Verhit olie in een braadpan met dikke bodem, fruit hierin de ui, bleekselderij en wortel tot de ui glazig is (een paar minuten). Voeg de knoflook toe en bak deze nog een minuut mee.

DSC_02062. Voeg de laurier en pancetta toe en bak tot de pancetta verkleurd is maar niet zo knapperig dat het helemaal is uitgebakken. Voeg het gehakt toe en bak rul.

3. Voeg de tomatenpuree toe en roer goed. Bak ongeveer een minuutje mee, doe je dit niet dan houdt de tomatenpuree een zure smaak.

4. Voeg de wijn toe en laat dit tot 1/3 inkoken. Voeg de melk beetje bij beetje toe tot het steeds meer wordt opgenomen. Breng op smaak met peper en zout en laat op laag vuur pruttelen zo lang je de tijd hebt. Als het er uit ziet alsof het te droog wordt kan je wat melk of water toevoegen.

5. Kook de pasta al dente in ruim zout water. Giet af en gooi in de pan met  de saus, hussel goed. Serveer direct met versgeraspte Parmezaan of Pecorino.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*