Recepten, Vlees

Vietnamese Rijstnoodle Salade

October 27, 2014
rijstnoodles1

Ik ben nog nooit een Vietnamees gerecht tegengekomen wat ik niet lekker vond, ik kan er maar geen genoeg van krijgen! Er wordt veel limoensap en vissaus gebruikt waardoor alles heel fris en clean smaakt. Het lijkt wel alsof alles wat ik lekker vind aan Vietnamees eten samenkomt in deze salade. De saus is heel fris terwijl het vlees voor een iets diepere smaak zorgt en er zitten ook nog eens gebakken uitjes op voor crunch. Driedubbele win! Oh en de rijstnoodles die ik heb gebruikt zijn anders dan degene die je ook in veel supermarkten vindt. Deze variant moet je eerst een uur in koud water weken voordat je ze kookt (waar ik achter kwam toen ik met een rommelende maag thuis kwam, niet handig). Ik vond ze wel een stuk lekkerder dan de dunnere variant maar je kan in principe elke soort rijstnoodle gebruiken die lekker vindt!

Voor 4 personen

Nuoc cham dipsaus
3 el rijstazijn
sap van 2 limoenen
4 el vissaus
4 el rietsuiker
5 el water
2 tenen knoflook
2 rawits, in dunne ringetjes gesneden*

Vlees
500 gr biefstuk (goede kwaliteit!), in dunne plakjes gesneden
2 el vissaus
1 el rietsuiker
3 tenen knoflook, fijngehakt
1 citroenstengel, fijngehakt (alleen de binnenkant)
zonnebloemolie

Samenstellen
400 gr rijstnoodles
2 little gem (of 1 romaine) sla
4 bosuien, in dunne ringetjes gesneden
1 wortel, in dunne reepjes gesneden
1 kleine komkommer (of 1/3 van een grote), in dunne reepjes gesneden
koriander
munt
4 el geroosterde pinda’s (ongezouten)
4 el gebakken uitjes

* rawits zijn kleine rode pepers, deze zijn een stuk heter dan de rode pepers die je gewend bent. Als je niet van pittig houdt kan je er minder in doen of gewone rode peper gebruiken.

1. Kook of wel de rijstnoodles zoals aangegeven op de verpakking. Giet af en spoel af met koud water zodat de noodles niet doorgaren, zet apart.

2. Doe voor de nuoc cham door rijstazijn, limoensap, vissaus en suiker in een bakje. Roer goed tot alle suiker is opgelost. Voeg de rest van de ingrediënten toe en zet apart.

3. Meng alle ingrediënten voor het vlees en laat ongeveer 15 minuten marineren. Deze tijd kan je handig gebruiken om al je groenten te snijden.

4. Verhit een wok op hoog vuur. Bak als de pan goed heet is het vlees heel kort tot het is dichtgeschroeid, 1-2 minuten. Doe dit in delen, als je al het vlees tegelijk in de pan gooit daalt de temperatuur en komt er veel vocht vrij. Hierdoor gaat je vlees koken ipv wokken (= taai vlees = niet lekker).

5. Verdeel de noodles en sla ** over alle borden. Leg hierop de komkommer, wortel en het vlees. Garneer met pinda’s, bosui, kruiden en gebakken uitjes.

** Ik had de sla helemaal mooi neer gelegd voor de foto maar dit eet niet erg handig (vooral niet met stokjes). Je kan de sla dus ook in hapklare stukken snijden.

Bron: Aangepast van NYT Cooking

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply