Gevogelte, Recepten, Snel, Vega, Vis, Vlees

Okonomiyaki (Japanse Pannenkoek)

November 11, 2014
okonomiyaki1

Deze moeilijk uit te spreken Japanse pannenkoek is perfect om restjes mee op te maken. Ik wilde dit al heel lang maken maar het kwam er elke keer niet van omdat je toch wel wat rare ingrediënten nodig hebt, zelfs voor mijn doen. Maar je kan alles gewoon vinden door een bezoekje aan de toko te brengen! Het meisje in mijn toko keek me nogal verbaasd aan toen ik vroeg om okonomiyaki saus, maar toen ik een foto van het flesje liet zien wist ze meteen wat ik bedoelde! Je kan ook je eigen saus maken met ingrediënten die je waarschijnlijk al in huis hebt! Hoe dat moet staat beneden bij het recept. Als je eenmaal de ingrediënten hebt is het super makkelijk om te maken! Het is eigenlijk gewoon een pannenkoek met heel veel groenten (meestal kool) er in, en andere ingrediënten die je nog in huis hebt. Bij mij was dat bacon, maar je kan het ook maken met vis , kip, varkensvlees of nog andere groenten toevoegen. Dit basisrecept is precies genoeg voor een goed vullende lunch voor 2!

Voor 2 personen

400 gr kool (ik heb Chinese gebruikt, maar spits of witte kool is hier ook prima)
2 bosuien, in dunne ringetjes
140 gr bloem
2 eieren
zonnebloemolie om in te bakken
okonomiyaki saus*
Japanse mayonaise **
bonito flakes (te koop bij de toko)

+ vulling naar keuze, spekjes, kip, vis, varken, beef, wortels, you name it

1. Snijd de kool in dunne reepjes en meng deze met de bosui, bloem, eieren en eventuele andere vulling. Breng het NIET op smaak met zout want de saus en bonito flakes zijn al erg zout. Het beslag blijft wel een beetje losjes zitten, dit komt door de grote hoeveelheid kool tov de rest maar als je straks gaat bakken vormt het wel gewoon een goede pannenkoek. Maak je vooral geen zorgen.

2. Verhit een dun laagje zonnebloemolie in een koekenpan. Doe het beslag in de pan en druk het aan zodat er een dikke pannenkoek ontstaat. Zorg er voor dat je nog een klein beetje ruimte over hebt aan de buitenkant voor als je de pannenkoek straks gaat keren.

3. Bak de pannenkoek op middellaag vuur met een deksel op de pan ongeveer 5-7 minuten. De ingrediënten moeten wel gaar worden maar de buitenkant niet aanbranden.

4. Draai de pannenkoek na 5-7 minuten om als de onderkant mooi goudbruin is. Dit kan een beetje een gedoe zijn, ik heb hier 2 spatels voor gebruikt. Je kan ook de pannenkoek omkeren in een andere pan en daarin verder bakken, maar bij mij ging dit prima. Bak de pannenkoek nog ongeveer 5 minuten tot de andere kant ook goudbruin is.

5. Leg de okonomiyaki op een bord en spreid hier een laagje van de okonomiyaki saus op. Hierbovenop gaat de mayonaise. Voor een mooi patroon: spuit de mayonaise in zigzag op de pannenkoek. Leg de pannenkoek zo neer dat de lijnen mayonaise horizontaal voor je liggen. Trek nu met een sateprikker (of gewoon mes) lijnen naar je toe, begin hierbij aan de bovenkant, zo trek je een lijn door alle strepen mayonaise en ontstaat er een patroon. Herhaal dit over de breedte van de pannenkoek. Als je nog niet helemaal begrijpt wat ik bedoel kijk dan even hier, gaat over taarten maar in principe dezelfde techniek.

6. Leg wat bonito flakes in het midden en aanvallen maar!

* Als je geen okonomiyaki saus kan vinden kan je het ook zelf maken door 3 el ketchup, 1 el worcestersaus en 1 tl sojasaus te mengen.

** Je kan ook normale mayonaise gebruiken maar Japanse is lekkerder bij dit gerecht en komt in een spuitfles waardoor je een mooi patroontje op je pannenkoek kan maken

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply