Ossobuco met risotto Milanese

Als je bekend staat bij mensen om het feit dat je zo van koken houdt, heeft dat een heel groot voordeel. Als mensen op vakantie gaan nemen ze vaak hele lekkere dingen voor je mee. Gekke ingrediënten waar “jij vast wel iets mee kan”, of lekkere kruiden. Ik heb weinig te klagen. Al helemaal toen vriendin Partoe een tripje maakte naar Iran. Ze wil ook dat ik haar in deze blog Iraanse godin noem in plaats van Partoe, maar dat ter zijde.  Wat belangrijker is, is dat ze een heleboel saffraan voor me meenam, wat in Iran nog lekkerder is dan waar dan ook (zegt ze). Tijd om de proef op de som te nemen.

Italiaanse klassieker

Als ik aan saffraan denk denk ik meteen aan osso buco. Veel klassieker dan de combi osso buco en risotto Milanese gaat het niet worden. Deze twee dingen passen gewoon zo perfect bij elkaar dat ik er geen seconde over zou nadenken om ze los van elkaar te eten. Het malse vlees van de ossobuco in combinatie met risotto op smaak gebracht met saffraan is voor mij ultiem comfort food. De gremolata, gemaakt van peterselie, citroen en knoflook, die over het geheel wordt gestrooid maakt alle smaken nog lekkerder. Voor kalfsschenkel moet je wel even een tripje naar de slager maken, maar trust me, het is het dubbel en dwars waard.

Voor 2 personen

 • 2 wortels, in blokjes gesneden
 • 2 stengels bleekselderij, in blokjes gesneden
 • 1 grote ui, fijngehakt
 • 2 glas witte wijn, gescheiden
 • bloem, om het vlees in te wentelen
 • 2 kalfsschenkels
 • 1 klein blikje tomatenpuree ( 70 g)
 • 200 ml vlees- of kippenbouillon
 • 2 takjes rozemazijn
 • 2 takjes tijm
 • 1 sjalot, fijngehakt
 • 2 tenen knoflook, fijngehakt en gescheiden
 • 150-200 g risotto
 • 500 ml bouillon
 • een paar draadjes saffraan
 • een flinke handvol Parmezaanse kaas
 • een flinke handvol peterselie
 • rasp van 1 citroen
 • boter en olijfolie om in te bakken
 • peper en zout naar smaak

BEreizingswijze

 • Warm de oven voor op 180 ˚C. Doe de olie in een braadpan met dikke bodem en bak de wortel, bleekselderij en ui ongeveer 5 minuten op laag vuur. Blus af met 1 glas witte wijn en blijf roeren tot de alcohol verdampt is. Doe in een kom en zet apart.
 • Breng ondertussen het vlees op smaak met peper en zout en wentel door de bloem zodat er een dun laagje bloem over het vlees zit. Schud eventueel overtollig bloem eraf.  Zet de pan op hoog vuur en verhit een scheut extra olie in de pan. Bak het vlees tot het mooi goudbruin is aan beide kanten, ongeveer 3-5 minuten per kant.
 • Doe de wortel, bleekselderij en ui weer in de pan, samen met de rest van de ingrediënten. Doe er zo veel bouillon bij tot het vlees onder staat. Doe het vlees in de oven en laat het in 2,5-3 uur gaar worden, tot het van het bot afvalt. Check af en toe of er nog voldoende vocht in de pan zit en vul het anders aan.
 • Maak op het laatste moment de risotto door de boter in een pan te smelten en de sjalot en 1 teen knoflook hierin glazig te bakken (1-2 min). Voeg de rijst toe en roer goed tot alle rijst bedekt is met boter. Voeg het tweede glas wijn toe en blijf roeren tot al het vocht is opgenomen. Voeg nu lepel voor lepel de bouillon toe en blijf elke keer roeren tot alles is opgenomen. Maak een klein kopje met warme bouillon en saffraan, als je de saffraan een paar minuten in de bouillon weekt komen de smaken vrij. Voeg dit ook toe en roer tot alles is opgenomen.
 • De risotto is klaar als hij gaar is maar nog wel bite heeft. Voeg op dit moment nog 1 soeplepel bouillon toe, samen met de parmezaanse kaas en roer goed door. Laat met de deksel erop 1-2 minuten staan.
 • Maak de gremolata door de peterselie, de citroerasp en de tweede teen knoflook op een plank te hakken met een mes. Verdeel de risotto over 2 borden, leg het vlees erop en maak af met gremolata. Eet smakelijk!

One Comment

 1. Ooh! Ik wil dit! 😮

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*