Homemade Bagels

Er gaat voor mij niks boven de geur van versgebakken brood. Ik maak het alleen veel te weinig, terwijl het helemaal niet moeilijk is en ik meestal alle ingrediënten gewoon in huis heb. Dat kan natuurlijk niet! Gelukkig heb ik voor mijn verjaardag een KitchenAid gekregen, de godfather van de keukenmachines. Mijn KitchenAid is nu m’n beste vriend, ik hoef er alleen maar dingen in te gooien en heel snel daarna heb ik een mooi beslag of deeg, I love it!

Toen ik gisteren plotseling heel veel zin had in een bagel met creamcheese en zalm, was de keuze voor zelfgemaakte bagels snel gemaakt. Alles in de machine gooien was immers minder moeite dan een trip naar de bakker, en zelfgemaakt is natuurlijk altijd lekkerder. Ik heb sesamzaad en maanzaad als topping gebruikt, maar je zou er ook geraspte ui of knoflook op kunnen doen. Het recept is overigens geschreven voor mensen zonder keukenmachine, zelfs dan is het makkelijk, je moet alleen een beetje kneden. Een kind kan de was doen!

1. Meng de bloem, gist, 2 el van de suiker en het zout in een grote kom. Doe het water er bij en meng met een vork tot het geheel samenkomt. Kneed het deeg ongeveer 10 minuten tot het een elastisch en zacht deeg is. Als je een keukenmachine hebt meng je met de deeghaak ongeveer 1 minuut nadat het water is toegevoegd. Doe het deeg in een licht ingevette mengkom en dek het af met huishoudfolie. Laat het ongeveer een uur rijzen, tot het verdubbeld is in grootte.

2. Kieper het deeg na ongeveer een uur op je aanrecht, dat je eerst licht hebt bestuift met bloem. Duw met je vingers in het deeg om de lucht er uit te slaan. Verdeel het deeg in 10 gelijke stukken.

bagels2

3. Verwarm de oven voor op 200˚C. Rol elk stuk deeg een beetje uit en maak er een rondje van door de uiteinden aan elkaar te drukken. Als het goed is is het deeg plakkerig genoeg dat dit gemakkelijk gaat, anders zou je nog een beetje water kunnen gebruiken. Ga niet uren lopen pielen tot je perfecte rondjes hebt, bij mij zat er heus ook een misvormde tussen, het gaat om te smaak! Laat nog 10 minuten rijzen. Breng ondertussen een pan met water en de rest van de suiker aan de kook.

4. Doe de bagels een voor een (of twee voor twee, maar niet te veel tegelijk) in het kokende water met suiker. Draai de bagels na 30 seconden om en haal ze na nog 30 seconden er uit, in totaal een minuut dus. Laat uitlekken op een schone theedoek.

5. Klop het ei los met een vork en roer er een scheutje water door. Bestrijk hiermee de bagels en bestrooi eventueel met jouw toppings naar keuze. Bak de bagels 15-20 minuten tot ze mooi goudbruin zijn. Keer ze hierna om en laat ze met de onderkant naar boven nog 10 minuten bakken tot deze ook goudbruin zijn. Iets af laten koelen en opeten!

bagels3

voor 10 bagels

 • 530 g bloem
 • 1 zakje gist (7 g)
 • 3,5 el suiker
 • 1 el zout
 • 340 ml warm water
 • 1 ei
 • sesam- en/of maanzaad (optioneel)

bereidingswijze

 • Meng de bloem, gist, 2 el van de suiker en het zout in een grote kom. Doe het water er bij en meng met een vork tot het geheel samenkomt. Kneed het deeg ongeveer 10 minuten tot het een elastisch en zacht deeg is. Doe het deeg in een licht ingevette mengkom en dek het af met vershoudfolie. Laat ca. 1 uur rijzen, tot het verdubbeld is in volume.
 • Kieper het deeg op een licht met bloem bestoven aanrecht. Duw met je vingers in het deeg om de lucht er uit halen. Verdeel het deeg in 10 gelijke stukken.
 • Verwarm de oven voor op 200 ˚C. Rol elk stuk deeg een beetje uit en maak er een rondje van door de uiteinden aan elkaar te drukken. Als het goed is, is het deeg plakkerig genoeg en gaat dit gemakkelijk. Anders zou je nog een beetje water kunnen gebruiken. Ga niet uren lopen pielen tot je perfecte rondjes hebt, bij mij zat er heus ook een misvormde tussen, het gaat om te smaak. Laat nog 10 minuten rijzen. Breng ondertussen een pan met water en de rest van de suiker aan de kook.
 • Doe de bagels een voor een (of twee voor twee, maar niet te veel tegelijk) in het kokende water met suiker. Kook de bagels 1 minuut en draai halverwege om. Laat uitlekken op een schone theedoek.
 • Klop het ei los met een vork en roer er een scheutje water door. Bestrijk hiermee de bagels en bestrooi eventueel met jouw toppings naar keuze. Bak de bagels 15-20 minuten tot ze mooi goudbruin zijn. Keer ze hierna om en laat ze met de onderkant naar boven nog 10 minuten bakken tot deze ook goudbruin zijn. Iets af laten koelen en opeten!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*