Recepten, Snel, Vlees

Bun cha (Vietnamese gehaktballetjes)

January 15, 2015
DSC_0030

Vietnamees blijft toch een van mijn (vele) lievelings. Rijstnoodles, verse sla en kruiden, een heerlijk verfrissend sausje en lekker gekarameliseerd vlees, daar kan je me ‘s nachts voor wakker maken! In dit recept maak je eerst een karamelsaus (zo gebeurd) die je vervolgens door het varkensgehakt doet. Hierdoor krijgen de balletjes een hele diepe smaak, en door de vissaus worden ze ook heel fris. Super lekker! Vaak in Vietnamese recepten vervang ik de karamelsaus gewoon door wat suiker, dat karameliseert toch wel in de pan. Maar omdat het hier echt in het gehakt zit raad ik aan deze stap niet over te slaan! Maak vooral lekker veel balletjes, het is ook koud heerlijk als lunch of snack de volgende dag. Oh en als je geen varkensgehakt kunt vinden kan je ook half om half gebruiken maar varkens is wel het aller lekkerst.

Voor 4 personen

Gehaktballetjes
2 el suiker
5 el water
500 gr varkensgehakt
1 sjalot, fijngesneden
1 rode peper, fijngesneden
3 el vissaus
peper (geen zout)

Sausje
2 el vissaus
2 el rijstazijn
1 tl bruine suiker
200 ml water
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 rode peper, fijngehakt

Om te serveren
500 gr glasnoodles, gekookt zoals op de verpakking staat aangegeven
kropsla
koriander, fijngehakt
munt, fijngehakt

1. Doe de suiker met het water in een klein pannetje en bak op hoog vuur tot je een bruine karamelsaus hebt, ongeveer 5 minuten. Het water moet niet helemaal inkoken, je kan er ook nog een beetje extra water op het laatst bij doen. Anders wordt de karamel te hard en kan je hem niet meer goed door de balletjes mengen.

2. Meng in een grote kom alle ingrediënten voor de gehaktballetjes en de karamelsaus die je bij stap 1 hebt gemaakt. Het is het lekkerst als je dit zo een uurtje (of 2) laat marineren, maar in principe kan je ook meteen beginnen met gehaktballetjes maken. Maak ondertussen de saus door alle ingrediënten daarvoor in een kommetje te mengen.

3. Maak kleine gehaktballetjes van het mengsel, ongeveer 16. Verhit de olie in een pan en voeg als deze goed heet is de gehaktballetjes toe. Zorg er voor dat er niet te veel gehaktballetjes in de pan liggen, je moet genoeg ruimte hebben om ze af en toe om te keren. Als er te veel tegelijk in de pan zitten komt er bovendien ook veel vocht vrij waardoor de balletjes gaan koken in plaats van bakken (=minder knapperig). Bak ongeveer 8-10 minuten en zorg dat alle kanten lekker knapperig zijn.

4. Doe hele bladeren sla en de verse kruiden samen in een kommetje en doe de noodles in een aparte kom. Verdeel de saus over 4 borden en leg de gehaktballetjes hierin. Dip de noodles in de saus en eet met de balletjes, sla en kruiden.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply