DIY, Recepten, Snel, Vega

Klassieke vinaigrette

January 20, 2015
vinaigrette1b

Ik heb altijd een potje zelfgemaakte vinaigrette in de koelkast staan. Dat is lekker. Je hebt dan binnen een mum van tijd salade op tafel. Dat heb je op zich sowieso al, maar nu is het nog extra snel. En als je toch vinaigrette aan het maken bent voor een salade, kan je net zo goed een hele pot maken. De basis is olie, zuur (citroen of azijn), mosterd en peper en zout. Ik doe er ook een sjalotje door maar je kan er ook knoflook door doen. Of de wijnazijn vervangen voor balsamico of rijstazijn. Voel je vrij om dit recept als basis te nemen en een beetje te experimenteren. Ik heb het recept uitgeschreven voor als je het niet in een jampot maakt. Maar als je dat wel doet kan je gewoon alles in de jampot doen en schudden. Ook goed schudden als je hem weer uit de koelkast haalt voor gebruik, zodat alles weer goed mengt. Ik laat de vinaigrette soms maanden in m’n koelkast staan, ik weet niet of dat veilig is maar een paar weken blijft dit heerlijke goedje sowieso goed!

mosterd (voor dit jampotje gebruik ik ongeveer een eetlepel)
1 deel wijnazijn en/of citroensap (afhankelijk van hoe zuur je het wil, citroen is zuurder)
sjalotje, ragfijn gesneden
2 delen olijfolie extra virgine
1 deel zonnebloemolie
peper en zout op smaak
klein beetje honing

1. Doe de mosterd, azijn of citroensap en het sjalotje in een mengkom en roer met een garde. Ik gebruik ook altijd als ik een kleine hoeveelheid maak een grote kom, dat mengt goed en daarna kan je je sla er in husselen. Joepie.

2. Voeg de olie in een dunne straal toe en blijf constant met de garde roeren. Breng op smaak met peper en zout.

3. Proef nu of de vinaigrette voor jou op smaak is. Eventueel kan je anders nog wat mosterd, azijn of citroensap toevoegen. Als hij te zuur is is het lekker om er een beetje honing bij te doen.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Spinazie Zalmsalade - First We EatFirst We Eat January 22, 2015 at 3:26 pm

    […] simpel: olijfolie, citroensap, dille, zout en peper. Maar je kan ook, mocht je toevallig een potje zelfgemaakte vinaigrette in de koelkast hebben staan, hier gewoon wat dille aan toevoegen. Gebruik voor de dressing wel het […]

  • Leave a Reply