Klassieke vinaigrette

Ik heb altijd een potje zelfgemaakte vinaigrette in de koelkast staan. Dat is lekker. Je hebt dan binnen een mum van tijd salade op tafel. Dat heb je op zich sowieso al, maar nu is het nog sneller. En als je toch vinaigrette aan het maken bent, kun je net zo goed een hele pot maken. De basis is olie, zuur (citroen of azijn), mosterd en peper en zout. Ik doe er ook een sjalotje door maar je kan er ook knoflook door doen. Of de wijnazijn vervangen voor balsamico of rijstazijn.

Voel je vrij om dit recept als basis te nemen en een beetje te experimenteren. Bewaar in een leeg (jam)potje en schud even goed als je hem weer uit de koelkast haalt. Ik laat de vinaigrette soms maanden in m’n koelkast staan, ik weet niet of dat helemaal veilig is maar een paar weken blijft dit heerlijke goedje sowieso goed.

ingrediƫnten

 • mosterd (voor dit jampotje gebruik ik ongeveer een eetlepel)
 • 75 ml wijnazijn en/of citroensap
 • 1 sjalotje, ragfijn gesneden
 • 150 ml olijfolie extra vierge
 • 75 ml zonnebloemolie
 • 1 tl honing
 • peper en zout op smaak

bereidingswijze

 • Doe de mosterd, azijn of citroensap en het sjalotje in een mengkom en roer met een garde. Ik gebruik ook altijd als ik een kleine hoeveelheid maak een grote kom, dat mengt goed en daarna kun je je sla er in husselen.
 • Voeg de olie in een dunne straal toe en blijf constant met de garde roeren. Breng op smaak met peper en zout.
 • Proef nu of de vinaigrette voor jou op smaak is. Eventueel kun je anders nog wat mosterd, azijn of citroensap toevoegen. Voeg naar smaak de honing toe, het kan zijn dat dit iets meer of minder is dan 1 tl.

One Comment

 1. Pingback: Spinazie Zalmsalade - First We EatFirst We Eat

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*