Pepperoni-knoflook pull apart brood

De feestdagen komen er weer aan en dat betekent voor de meeste mensen dat er heel veel en lekker gegeten gaat worden. Dit recept is een echte showstopper voor als je een feestje geeft. Het is een soort knoflook-pizzabrood on steroids, echt super lekker! En het is ook nog eens makkelijk mee te nemen als je naar een feest of diner gaat waar iedereen zelf iets meeneemt.

Pepperoni is in Nederland moeilijk te krijgen maar bij de meeste supermarkten is er wel een pittige salami o.i.d. te vinden; dat kun je ook gewoon gebruiken. Doordat je knoopjes van het brood maakt kun je makkelijk stukjes lostrekken. Het lekkerst is om dit recept met zelfgemaakt pizzadeeg te maken maar als je daar geen zin in hebt, is het ook al lekker met kant-en-klaar deeg. De peperoni, boter, knoflook en parmezaan geven het al genoeg smaak.

ingrediënten

 • 2 el boter
 • 2 el olijfolie
 • 150 g pepperoni of pittige salami
 • 1/2 tl rode chilivlokken
 • 6 tenen knoflook, fijngehakt
 • 1 handvol peterselie, fijngehakt
 • 2 el bieslook, fijngehakt
 • 2 goede handen vol geraspte Parmezaanse kaas
 • 500 g pizzadeeg (de helft van dit recept)

bereidingswijze

 • Snijd de pepperoni of salami in hele dunne plakjes en vervolgens in kleine stukjes. Smelt boter in een koekenpan, het liefst een die ook in de oven kan. Voeg de olie toe en bak de peperoni ca. 2 minuten, tot hij knapperig wordt. Voeg de chilivlokken en de knoflook toe en bak nog ca. 1 minuut. Voeg de peterselie en bieslook toe en giet het mengsel in een grote kom. Voeg parmezaan toe en roer tot deze is gesmolten.
  – Als je pan in de oven kan, was hem dan niet af! Je doet later het deeg terug in deze pan en dan is het lekker als er nog zo veel mogelijk smaak in de pan zit. Als je geen pan hebt die in de oven kan, bak het brood dan in een ovenschaal of taartvorm.
 • Besprenkel je aanrecht licht met bloem, rol het deeg uit in twee gelijke stukken. Rol elk deel uit tot een rechthoek verdeel het in 12 repen. Herhaal met de andere helft van het deeg.
 • Pak een reep deeg en leg hier een knoop in. Als het lastig gaat kun je nog een beetje bloem op het deeg doen, zodat het minder plakt. Leg het knoopje in de kom met het pepperoni mengsel. Herhaal dit met al het deeg.
 • Meng de knoopjes met je handen door het peperonimengsel tot ze allemaal goed bedekt zijn. Doe dit voorzichtig zodat niet alle knopen er uitgaan. Leg alle knoopjes weer terug in de pan (of iets anders waar je het in gaat bakken), besprenkel met nog wat olijfolie en dek af met huishoudfolie. Laat 4 uur op een warme plek staan tot het deeg twee keer zo groot is geworden.
 • Verwarm de oven voor tot 220 ˚CHaal het folie van het deeg en doe een flinke handvol parmezaan over het deeg. Bak 25-30 minuten tot het brood mooi goudbruin is. Haal uit de oven en besprenkel met nog wat olijfolie en de rest van de parmezaan. Dit brood is het lekkerst als het net uit de oven komt, aanvallen dus!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*