Recepten, Vlees

Sticky spareribs

February 24, 2015
DSC_0404

Ik ben pas vrij laat komen kijken in de wondere wereld van spareribs. Als kind kwam ik soms bij vriendinnetjes waar we van die spareribs uit de vriezer voorgeschoteld kregen. Die je dan in de magnetron moest doen. Jakkes. Dat vond ik zo vies dat ik daarna ook spareribs altijd heb afgeschreven als oneetbaar en er verder nooit meer aan heb gedacht om ze te eten. Dom dom dom. Want zelfgemaakte spareribs zijn nu echt m’n favoriet! De stroperige marinade geeft ze spareribs heel veel smaak en maakt ze lekker sticky. En door ze langzaam op vrij lage temperatuur te garen vallen ze gegarandeerd van het bot af, zo mals! Vergeet spareribs uit de vriezer, of  voorgemarineerde spareribs van de slager, this is the real deal.

Voor 2 personen

1 kg spareribs

Marinade
1 witte ui, fijngesnipperd
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 tl verse gember, geraspt
7 el ketchup
3 el chilisaus
3 el steak sauce (bijvoorbeeld van HP, kan je gewoon bij de meeste supermarkten kopen)
3 el sojasaus
3 el donkerbruine basterdsuiker
2 tl uienpoeder
1 tl paprikapoeder
1 tl mosterspoeder
4 tl water
tabasco op smaak

1. Doe al de ingrediënten voor de marinade in een steelpannetje en draai het vuur op middelhoog. Draai het vuur zachter wanneer de marinade begint te pruttelen en laat het geheel 10-15 minuten op laag vuur pruttelen. Blijf goed roeren.

2. Leg de spareribs in de marinade. Dit is het handigst in een plastic vriezerzak, zo zit de marinade goed op elk deel van de spareribs. Maar het kan ook prima in een ovenschaal of mengkom. Marineer de spareribs het liefst de hele nacht. Maar je kan ze ook ‘s ochtends maken en ‘s middags in de oven doen, na 5 uur marineren zijn ze ook al lekker.

3. Verwarm de oven voor op 150˚C. Leg de spareribs met de vleeskant naar boven met de marinade in een ovenschaal die groot genoeg is zodat je ze naast elkaar passen. Doe een klein beetje water in de ovenschaal en bak de spareribs in 3 uur gaar en botermals. Bestrijk de spareribs af en toe met de marinade, hierdoor worden ze extra sticky. Dit gaat het beste met een kwastje maar als je dit niet hebt kan je ook met een lepel de marinade over het vlees verdelen. Let er ook goed op dat de marinade niet uitdroogt, voeg zo nodig af en toe een beetje extra water toe.

4. Serveer met lekker veel servetten, coleslaw en friet.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply