Sticky spareribs

Ik ben pas vrij laat komen kijken in de wondere wereld van spareribs. Als kind kwam ik soms bij vriendinnetjes waar we van die spareribs uit de vriezer voorgeschoteld kregen. Die je dan in de magnetron moest doen. Jakkes. Dat vond ik zo vies dat ik daarna ook spareribs altijd heb afgeschreven als oneetbaar en er verder nooit meer aan heb gedacht om ze te eten. Dom dom dom. Want zelfgemaakte spareribs zijn nu echt m’n favoriet.

De stroperige marinade geeft deze spareribs heel veel smaak en maakt ze lekker sticky. En door ze langzaam op vrij lage temperatuur te garen, valt het vlees gegarandeerd van het bot af. Zo mals! Vergeet spareribs uit de vriezer, of  voorgemarineerde spareribs van de slager, this is the real deal.

voor 2 personen

 • 1 kg spareribs
 • 1 witte ui, fijngehakt
 • 2 tenen knoflook, fijngehakt
 • 1 tl geraspte verse gember
 • 7 el ketchup
 • 3 el chilisaus
 • 3 el HP steak sauce
 • 3 el sojasaus
 • 3 el donkerbruine basterdsuiker
 • 2 tl uienpoeder
 • 1 tl paprikapoeder
 • 1 tl mosterdpoeder


 • 3 el sojasaus
  3 el donkerbruine basterdsuiker
  2 tl uienpoeder
  1 tl paprikapoeder
  1 tl mosterspoeder
  4 tl water
  tabasco op smaak

Voor 4 personen

 • 1. Doe alle ingrediënten behalve de spareribs in een steelpannetje en zet op middelhoog vuur. Draai het vuur zachter wanneer de marinade begint te borrelen en laat het geheel 10-15 minuten op laag vuur pruttelen. Blijf goed roeren.
 • Leg de spareribs in de marinade. Dit is het handigst in een plastic vriezerzak, zo zit de marinade goed op elk deel van de spareribs. Het kan ook prima in een ovenschaal of mengkom. Marineer de spareribs 5 uur tot een hele nacht.
 • Verwarm de oven voor op 150 ˚C. Leg de spareribs met de vleeskant naar boven in een ovenschaal die groot genoeg is zodat je ze naast elkaar passen. Doe een klein beetje water in de ovenschaal en bak de spareribs in 3 uur gaar en botermals.
 • Bestrijk de spareribs af en toe met de marinade, hierdoor worden ze extra sticky. Dit gaat het beste met een kwastje maar als je dit niet hebt kan je ook met een lepel de marinade over het vlees verdelen. Let er ook goed op dat de marinade niet uitdroogt, voeg zo nodig af en toe een beetje extra water toe.
 • Serveer met coleslaw, friet en lekker veel servetten.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*