Salted caramel chocolate chip cookies met beurre noisette

We kunnen we niet meer om heen: salted caramel is hip en here to stay. En daar ben ik maar wat blij om, want het is verrukkelijk. Ik zou dagen achter elkaar de oranje Tony’s Chocolonely kunnen eten en liters salted caramel ijs als niemand me in de gaten zou houden. Het leek mij dus echt een enorm goed idee om dit heerlijke goedje in een chocolate chip cookie te verwerken. En dat is verdomd goed uitgepakt.

Deze koekjes zijn echt heel heel heel erg lekker. Door de beure noisette (bruine boter) krijgen ze een hele diepe en nootachtige smaak. Beurre noisette is heel makkelijk om te maken, als je het nog nooit hebt gedaan kun je even naar dit filmpje kijken. In principe is het gewoon boter opwarmen, een kind kan de was doen. 

voor 18-20 koekjes

 • 230 g bloem
 • 1 tl bakpoeder
 • 200 g boter
 • 100 g suiker
 • 150 g donkerbruine basterdsuiker
 • een snuf zout
 • 1 groot ei + 1 eigeel
 • 250 g chocolade (ik heb half melk half puur gedaan, maar je kan ook voor één soort kiezen)

voor de salted caramel

 • 85 g boter
 • 50 g kristalsuiker
 • 1,5 tl golden syrup (te koop bij de natuurwinkel)
 • 200 gr gecondenseerde melk
 • grof zeezout (mijn favoriet is Maldon)

bereidingswijze

 • Meng bloem en bakpoeder in een grote kom. Maak de beurre noisette door de boter te verwarmen in een pan op zacht vuur tot deze is gesmolten. Laat de boter nog even op staan en draai de pan af en toe boven het vuur, zodat de boter beweegt en niet te snel aanbrandt. De boter zal nu lichtjes gaan verkleuren, haal hem van het vuur als hij mooi goudbruin is en heerlijk nootachtig ruikt.
 • Meng de beurre noisette in een grote kom met de suikers en het zout. Voeg wanneer je een egaal mengsel hebt het ei en eigeel toe en roer tot alles is opgenomen. Voeg het bloemmengsel toe en spatel dit er doorheen tot er een egaal deeg ontstaat.
 • Hak de chocolade in stukken (ongeveer zo groot als op de foto hierboven) en roer door het deeg. Laat het deeg ca. 1 uur afgedekt in de koelkast rusten.
 • Smelt om de karamel te maken de boter en suiker in een pan. Voeg wanneer de boter gesmolten is de golden syrup en gecondenseerde melk toe. Breng het mengsel aan de kook en laat daarna zachtjes pruttelen terwijl je constant roert. Roer ook goed over de bodem zodat het niet aanbrandt. Het mengsel zal nu iets verkleuren, het is klaar wanneer het mooi goudbruin is (ca. 5-10 minuten). Breng op smaak met zout en giet in een met aluminiumfolie beklede bakvorm. Sprenkel er nog wat zout over en laat ca. 1-2 uur opstijven.
 • Haal het deeg een half uur voordat je gaat bakken uit de koelkast. Verwarm de oven voor op 190 ºC.
 • Maak de koekjes door een grote eetlepel deeg te pakken en dit een beetje te kneden. Maak er een platte schijf van door met je handpalmen op elkaar te drukken. Leg in het midden van je koekje een theelepel karamel. Proef of je karamel zout genoeg is, strooit er eventueel wat extra zout over.
 • Vouw het koekje om de karamel heen en maak er met je handen een balletje van. Het kan zijn dat het deeg hierbij een beetje scheurt, dat is niet erg. Als je gewoon goed met je handen rolt wordt het een mooi glad balletje.
 • Leg de balletjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg ervoor dat er genoeg ruimte tussen de balletjes zit; de koekjes worden nog een stuk groter. Ik heb de koekjes in 2 keer moeten bakken omdat er maar 9 tegelijk in de oven pasten. Bak de koekjes 9-11 minuten, tot de randen hard worden maar de binnenkant nog een beetje zacht is.
 • Haal de koekjes uit de oven en laat ze 5 minuten afkoelen. Leg ze op een rek of schaal om verder af te koelen en bak de tweede helft van je koekjes. Laat deze ook iets afkoelen voordat je aanvalt.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*