Vietnamese rijstnoedelsalade

Ik ben nog nooit een Vietnamees gerecht tegengekomen dat ik niet lekker vond. Er wordt in de Vietnamese keuken veel limoensap en vissaus gebruikt, waardoor alles heel fris en clean smaakt. Het lijkt wel alsof alles wat ik lekker vind aan Vietnamees eten samenkomt in deze salade. De saus is heel fris terwijl het vlees voor een iets diepere smaak zorgt en er zitten ook nog eens gebakken uitjes op voor crunch. Driedubbele win!

Oh en de rijstnoedels die ik heb gebruikt zijn anders dan degene die je ook in veel supermarkten vindt. Deze variant moet je eerst een uur in koud water weken voordat je ze kookt (waar ik achter kwam toen ik met een rommelende maag thuis kwam, niet handig). Ik vond ze wel een stuk lekkerder dan de dunne of platte variant, maar je kan in principe elke soort rijstnoedel gebruiken die lekker vindt.

voor de dipsaus

  • 3 el rijstazijn
  • sap van 2 limoenen
  • 4 el vissaus
  • 4 el rietsuiker
  • 5 el water
  • 2 tenen knoflook
  • 2 rode chilipeper, in dunne ringetjes

voor het vlees

  • 500 g biefstuk, in dunne plakjes
  • 2 el vissaus
  • 1 el rietsuiker
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 citroenstengel, fijngehakt (alleen de binnenkant)
  • zonnebloemolie

Samenstellen

  • 400 g rijstnoedels, gekookt
  • 2 little gem (of 1 romaine) sla
  • 4 lente-uien, in dunne ringetjes
  • 1 wortel, in dunne reepjes gesneden
  • 1 kleine komkommer (of 1/3 van een grote), in dunne reepjes gesneden
  • koriander
  • munt
  • 4 el geroosterde pinda’s (ongezouten)
  • 4 el gebakken uitjes

bereidingswijze

  • Kook of wel de rijstnoedels zoals saangegeven op de verpakking. Giet af en spoel af met koud water zodat de noodles niet doorgaren, zet apart.
  • Doe voor de dipsaus de rijstazijn, limoensap, vissaus en suiker in een bakje. Roer goed tot alle suiker is opgelost. Voeg de rest van de ingrediĆ«nten toe en zet apart.
  • Meng alle ingrediĆ«nten voor het vlees en laat ca. 15 minuten marineren. Deze tijd kan je mooi gebruiken om al je groenten te snijden.
  • Verhit een wok op hoog vuur. Bak als de pan goed heet is het vlees heel kort tot het is dichtgeschroeid, 1-2 minuten. Doe dit in delen, als je al het vlees tegelijk in de pan gooit, daalt de temperatuur en komt er veel vocht vrij. Hierdoor gaat je vlees koken en wordt het taai in plaats van mals en knapperig.
  • Verdeel de noedels en sla over alle borden. Leg hierop de komkommer, wortel en het vlees. Garneer met pinda’s, bosui, kruiden en gebakken uitjes.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*