Okonomiyaki (Japanse pannenkoek)

Deze moeilijk uit te spreken Japanse pannenkoek is perfect om restjes mee op te maken. Ik wilde dit al heel lang maken, maar het kwam er elke keer niet van omdat je toch wel wat rare ingrediënten nodig hebt, zelfs voor mijn doen. Maar je kunt alles gewoon vinden door een bezoekje aan de toko te brengen!

Het meisje in mijn toko keek me nogal verbaasd aan toen ik vroeg om okonomiyaki-saus, maar toen ik een foto van het flesje liet zien wist ze meteen wat ik bedoelde. Je kunt ook je eigen saus maken met ingrediënten die je waarschijnlijk al in huis hebt. Hoe dat moet staat beneden bij het recept.

Als je eenmaal alle ingrediënten hebt is een okonomiyaki super makkelijk om te maken. Het is eigenlijk gewoon een pannenkoek met heel veel groenten (meestal kool), en andere ingrediënten die je nog in huis hebt. Bij mij was dat ontbijtspek, maar je kunt het ook maken met vis, kip, stukjes varkensvlees of andere groenten. Okonomiyaki betekent ‘wat je maar wil, gebakken’. Er zijn dus weinig regels.

voor 2 personen

 • 50 g ontbijtspek
 • 400 g kool (ik heb Chinese gebruikt, maar spits- of witte kool is ook prima)
 • 2 lente-uien, in dunne ringetjes
 • 140 gr bloem
 • 2 eieren
 • zonnebloemolie om in te bakken
 • okonomiyaki-saus*
 • Japanse mayonaise **
 • bonitovlokken

bereidingswijze

 • Snijd de kool in dunne reepjes en meng deze met de lente-ui, bloem, eieren en eventuele andere vulling. Breng het NIET op smaak met zout want de saus en bonito flakes en bacon zijn al erg zout. Het beslag blijft wel een beetje losjes zitten, dit komt door de grote hoeveelheid kool t.o.v de rest, maar als je straks gaat bakken vormt het wel gewoon een goede pannenkoek. Maak je vooral geen zorgen.
 • Verhit een dun laagje zonnebloemolie in een koekenpan. Leg de bacon in de pan en bak 1-2 minuten. Hij hoeft niet helemaal knapperig te zijn, je gaat hem namelijk zo nog langer bakken met het beslag erbij.
 • Doe het beslag in de pan en druk het aan zodat er een dikke pannenkoek ontstaat. Zorg ervoor dat je nog een klein beetje ruimte over hebt aan de buitenkant voor als je de pannenkoek straks gaat keren.
 • Bak de pannenkoek op middelhoog vuur met een deksel op de pan ongeveer 5-7 minuten. De ingrediënten moeten wel gaar worden maar de buitenkant niet aanbranden. Draai het vuur eventueel lager als het te hard gaat.
 • Draai de pannenkoek na 5-7 minuten om als de onderkant mooi goudbruin is. Dit doe je het beste door hem op een deksel te laten glijden, de pan op het deksel te zetten en de boel om te keren. Bak de pannenkoek nog ongeveer 5 minuten tot de andere kant ook goudbruin is.
 • Leg de okonomiyaki op een bord en spreid hier een laagje van de okonomiyaki-saus op. Hierbovenop gaat de mayonaise. Voor een mooi patroon: spuit de mayonaise in zigzag op de pannenkoek. Leg de pannenkoek zo neer dat de lijnen mayonaise horizontaal voor je liggen. Trek nu met een sateprikker (of gewoon mes) lijnen naar je toe, begin hierbij aan de bovenkant, zo trek je een lijn door alle strepen mayonaise en ontstaat er een patroon. Herhaal dit over de breedte van de pannenkoek. Als je nog niet helemaal begrijpt wat ik bedoel kijk dan even hier, gaat over taarten maar in principe dezelfde techniek.
 • Leg wat bonitovlokken in het midden en aanvallen maar!

* Als je geen okonomiyaki saus kunt vinden, maak het dan zelf door 3 el ketchup, 1 el worcestersaus en 1 tl sojasaus te mengen.

** Je kunt ook normale mayonaise gebruiken maar de zure Japanse is lekkerder bij dit gerecht en komt in een spuitfles waardoor je een mooi patroontje op je pannenkoek kunt maken.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*