Soto ajam

Ik was deze week ziek en als ik ziek ben wil ik maar een ding: kippensoep. Niks werkt zo helend als dampende kippenbouillon met stukjes kip, groenten en kruiden. Elk land heeft wel zijn eigen variant op kippensoep en een van mijn favorieten is de Indonesische soto ajam. Op smaak gebracht met veel specerijen en niet te vergeten gember, want dat is ook goed voor je.

Als je het echt goed wil doen moet je wel vroeg beginnen met koken, de bouillon moet een paar uur trekken. Een fijne maaltijd voor een regenachtige weekenddag dus. Het leuke van soto ayam vind ik ook dat je alle ingrediënten op tafel zet en iedereen zijn eigen bakje mag maken. I love interactieve maaltijden. Er moeten wel vrij veel ingrediënten in, maar alle ingrediënten zijn eigenlijk de basis voor de Indonesische keuken. Dus als je van plan was om die te gaan ontdekken, is dit het perfecte moment!

voor 2-2,5L bouillon

 • 1 hele kip (ca. 1-1,5 kg)
 • 2 tenen knoflook, gekneusd
 • 50 g gember, in plakken
 • 3 stengels citroengras, in stukken gesneden
 • 5 blaadjes djeruk purut
 • 5 blaadjes daon salam

voor de boemboe

 • 3 kemirinoten
 • 2 uien, fijngesnipperd
 • 2 tenen knoflook, fijngehakt
 • 20 g gember, fijngehakt
 • 20 g laos, fijngehakt (eventueel laospoeder als je geen verse kunt vinden)
 • 1 tl kurkumapoeder
 • 1 tl korianderpoeder
 • 1 tl komijnpoeder
 • 1 tl trassi

samenstellen

 • Kippenvlees, geplukt van de kip die je gebruikt voor de bouillon
 • 1 ei per persoon
 • sperziebonen
 • taugé
 • gekookte rijst (pandan)
 • gefrituurde uitjes

bereidingswijze

 • Verhit olie in een grote braadpan en bak de kip aan alle kanten aan. Doe wanneer de kip is aangebraden water in de pan tot de kip helemaal onder staat. Doe de rest van de ingrediënten voor de bouillon in de pan en breng aan de kook. Laat de bouillon wanneer het water kookt, nog 2 uur zachtjes koken.
 • Verhit de oven op 160 ºC, rooster de kemirinoten 10 minuten.
 • Haal de kip uit de bouillon en zeef de andere ingrediënten uit de bouillon. Laat de kip even afkoelen.
 • Verhit olie in een grote braadpan. Ik giet altijd de bouillon over in een andere pan en gebruik hiervoor dezelfde pan waarin ik ook de bouillon heb getrokken. Bak de ui, knoflook, gember en laos en paar minuten tot de ui glazig is. Voeg de kukurma, koriander, komijn en trassi toe. Rasp de kemirinoten boven de pan en roer alles in de pan, tot de geuren vrijkomen maar het niet aanbakt.
 • Giet de bouillon in de pan en laat 5-10 minuten koken. Breng op smaak met flink wat zout. Pluk ondertussen het kippenvlees van de kip en doe dit in een bakje. Doe alle andere ingrediënten apart in bakjes en zet deze op tafel. Zet de bouillon op tafel en eet smakelijk!
soto ajam

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*