Porchetta

Image

In Italië verkopen ze overal langs de weg porchetta. Varkensvlees (of hele varkens) met kruiden erin, langzaam gegaard om het spit. Helaas is Nederland nog niet zo ver wat betreft dieren roosteren aan de kant van de weg. Tot het zo ver is maak ik het lekker zelf. Porchetta wordt vaak gemaakt met buikspek, maar in dit recept wordt schouder gebruikt. Lekker op een knapperig ciabatta broodje met gremolata of salsa verde.  Het recept is voor ongeveer 8 personen maar is makkelijk te halveren als je met minder bent.

1/2 bosje rozemarijn, gehakt
1/2 bosje salie, gehakt
1/3 cup olijfolie
3 el venkelzaad, gekneusd
2,5 el peper
1 el rode chilie flakes
14 tenen knoflook
1 varkensschouder, butterflied
zout op smaak

1. Verhit oven op 160°C. Doe de rozemarijn, salie, 1/4 cup olijfolie, venkel, chilie flakes en knoflook in een keukenmachine of staafmixer. Mix tot je een gladde pasta hebt.

2. Leg de varkensschouder met de huid naar beneden op een snijplank. Breng op smaak met zout en smeer de kruidenpasta over de hele schouder. Rol de schouder op en bind deze vast met keukentouw (ongeveer 1 touw om de 3 cm). Smeer in met resterende olie.

3. Leg de schouder in een ovenschaal, strooi er zout overheen en dek af met aluminiumfolie. Bak ongeveer 1 uur en 3 kwartier, of tot een vleesthermometer 65°C aangeeft in het midden van het vlees.

4. Haal het folie van het vlees en zet de grill hoog. Grill tot het vlees bruin en knapperig is en de temperatuur in het midden 75°C is. Nog ongeveer 15 minuten. Haal uit de oven en laat het vlees afgedekt nog een half uur rusten.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*