Zalm Brûlée met Sushirijst en Gemer-Limoenkaramelsaus

foto-5

Normaal gesproken gebruik ik mijn gasbrander alleen om crème brûlée mee te maken. Maar nu kwam ik een recept tegen waarbij plakjes zalm gebrand moesten worden. Eigenlijk voor sushi (nigiri), maar ik had gewerkt en geen zin om dat te maken. Ik heb de zalm dus gewoon in een bakje op de aangemaakte sushirijst gelegd. Het gember-limoensausje maakt het echt af. Als je geen gasbrander hebt kan je ook gewoon een pan heel heet laten worden en de plakjes zalm aan één kant dicht laten schroeien. Je kan ook voor nog geen tientje een gasbrander kopen! Je kan dus ook van de sushi rijst nigiri maken en de karamelsaus er overheen druppelen. Maar op deze manier is het een lekker snel door de weeks recept! Lekker met gezouten edamame en een klein beetje wasabimayonaise.

Voor 2 personen

200 gram zalm, in sashimi plakjes gesneden
2 cups gekookte sushi rijst
witte en zwarte sesamzaadjes

Voor het aanmaken van de sushi rijst
2 el rijstazijn
1 el kristalsuiker
1/2 tl zout

Gember-limoenkaramelsaus
1/8 cup suiker
1/8 cup sojasaus
1/8 cup mirin
10 gram gember, in dunne plakjes gesneden
rasp van 1/2 limoen

1. Doe alle ingrediënten voor het aanmaken van de sushi rijst in een pannetje. Verwarm en roer tot de suiker en het zout zijn opgelost. Laat afkoelen. Meng door de sushi rijst.

2. Doe alle ingrediënten voor de karamelsaus in een pannetje. Breng aan de kook en draai dan het vuur laag. Laat ongeveer 10 minuten pruttelen tot de saus is ingedikt. Giet door een zeef en laat iets afkoelen.

3. Brand alle stukjes zalm met de gasbrander, dit duurt maar een paar seconden per plakje. Je brandt alleen de bovenkant.

4. Doe de rijst in een bakje/op een bord. Leg de zalm er op en giet er 1 á 2 eetlepels van de karamelsaus per persoon overheen. Maak af met wat sesamzaadjes en serveer met edamame (sojaboontjes) of wakame (zeewiersalade). Eventueel met wat mayonaise met naar smaak wasabi er doorheen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*