Gestoomde Zalm met Zwarte Boontjes, Koriander en Bosui

Ik had dit recept al een tijdje in mijn favorieten staan voordat ik het uiteindelijk ging maken. Ik dacht dat het heel ingewikkeld zou zijn met stoompannen enzo, maar toen ik het eenmaal gemaakt had viel het reuze mee! Het is letterlijk in een kwartier klaar. En de smaak is echt heerlijk, heel fris maar ook zoutig door de Chinese zwarte boontjes. Je hebt wel een stoompan of -oven nodig. Heb je dit niet dan zou je de zalm ook in de oven kunnen bakken. Sla dan wel de laatste stap met de olie over, anders wordt het te vet. Lekker met een beetje rijst en paksoi.

Voor 2 personen
(iets aangepast van www.aziatische-ingredienten.nl)

2 zalmfilets
2 el zwarte boontjes*, afgespoeld en fijngehakt
1,5 el knoflook, fijngehakt
1 el gember, fijngehakt
1,5 el Shaoxing wijn **
1 el lichte sojasaus (ik gebruik Kikkoman)
een handje koriander, fijngehakt
2 el bosui, in dunne reepjes gesneden
1,5 el zonnebloem- of rijstolie

1. Leg de zalm in een stoommand/-pan (wel op een bakpapiertje, anders gaat het plakken). Meng de knoflook, gember en zwarte boontjes en verdeel dit mengel over de zalm.

2. Breng het water voor het stomen aan de kook en besprenkel de zalm, net voordat je hem gaat koken, met de Shaoxing wijn en sojasaus. Stoom de zalm ongeveer 8 minuten, maar dit ligt natuurlijk aan de dikte van de zalm.

3. Leg de zalm op een bord en laat in een pannetje de olie goed heet worden. Verdeel de koriander en bosui over de stukken zalm en giet de gloeihete olie hier overheen, zodat je de koriander en bosui hoort knetteren. Serveer direct met wat witte rijst en paksoi.

Image

* Dit zijn niet de zwarte bonen die je in een blikje koopt. Het zijn gefermenteerde bonen, te koop bij vrijwel elke toko. Als je ze eenmaal hebt kan je er ook veel andere lekkere dingen mee maken en ze zijn niet duur!
** Ook te koop bij de toko. Een must als je Chinees wil koken, dit geeft echt die herkenbare Chinese smaak aan gerechten.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*