Geroosterd Lam met Pistache Pesto

Weer een gerecht wat ik heb gegeten op de Rollende Keukens en wat sindsdien door mijn hoofd heeft gespookt. De Butch & Dutch kar had een lam van ‘t spit met pesto van pistache. Nu ben ik sowieso al snel blij als ik een heel dier om een spit zie draaien, maar dit ging nog wel even een stapje verder. Dit was zeker het lekkerste wat ik het hele weekend heb gegeten! Mijn versie was nog niet zo lekker als de originele, ik heb helaas geen spit op mijn balkon. Maar het kwam vrij dicht in de buurt. Lekker met een simpele salade en brood. Als je pesto overhebt kan je die natuurlijk ook gewoon op een toastje smeren!

Voor 4 personen

3 tenen knoflook, fijngehakt
2 el tijm, fijngehakt
4 el olijfolie
peper en zout
1 kg lamsbout zonder bot
1 grote bos basilicum
100 gr pistachenoten, ongezouten
50 gr parmezaanse kaas
125 – 150 ml olijfolie
peper en zout

1. Meng de knoflook, tijm, olijfolie en peper en zout. Smeer hiermee het vlees in en pak dit in met huishoudfolie. Laat in de koelkast minstens 2 uur marineren, maar hoe langer hoe lekkerder. Haal het vlees een uur van tevoren uit de koelkast om op temperatuur te komen.

2. Maak de pesto door alle ingrediënten in de keukenmachine te gooien of met de staafmixer fijn te malen. Proef tussendoor of het goed op smaak is en voeg eventueel nog kleine beetjes van dingen toe. Het verschilt ook per persoon hoe dik of vloeibaar je je pesto wil hebben. Ik voeg meestal eerst de helft van de olijfolie toe en dan steeds een beetje meer, tot de pesto de dikte heeft die ik wil.

3. Verwarm de oven voor op 240°C. Leg het lamsvlees in een ovenschaal, en doe dit in de oven wanneer deze goed heet is. Verlaag na 10 minuten de temperatuur naar 180°C. Laat het lamsvlees, afhankelijk van de dikte in de oven garen tot de kerntemperatuur ongeveer 65°C is. Voor mij duurde dit ongeveer 40 minuten. Haal je vlees er uit en bedek het ongeveer 10 minuten met aluminiumfolie.

4. Snijd het vlees in plakken en leg deze op een bord. Doe de pesto er op en serveer met een simpele salade en brood.

Image

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*