Salted Caramel Eclairs

Laat je niet afschrikken door het uiterlijk van deze gebakjes. De karamelsaus was niet zo mooi dekkend als de bedoeling was, dus het ziet er een beetje raar uit. Des te meer reden om deze heerlijke eclairs zo snel mogelijk op te eten! Ik maak wel vaker eclairs, gewoon met chocolade topping. Maar de gezouten karamel maakt het echt nog veel lekkerder! Sowieso is choux deeg (waar je dus eclairs van maakt) echt m’n lievelings om te maken. Ik kan het iedereen aanraden. Je hebt wel een spuitzak nodig, maar die koop je voor een paar euro bij een kookwinkel (volgens mij zelfs bij Hema of Blokker).

Voor 12 eclairs

Deeg
120 gr boter
240 ml water
130 gr bloem
snufje zout
4 eieren

1. Verwarm de oven voor op 200ºC. Doe de boter en het water in een pannetje en breng aan de kook. Haal van het vuur, voeg de boter en het zout toe en roer. Zet de pan terug op laag vuur en blijf roeren tot het mengsel vanzelf loskomt van de pan en bijna een bal vormt.

2. Verplaats het deeg in een kom en meng met een garde of mixer tot het is afgekoeld. Voeg hierna de eieren een voor een toe. Wacht met het volgende ei tot het vorige ei goed is opgenomen.

3. Bedek een bakplaat met bakpapier en doe het deeg in een spuitzak. Maak 12 eclairs van het deeg (zie onderste foto). Doe het deeg 25-30 minuten in de oven. Tot de eclairs goudbruin zijn.

Banketbakkersroom
500 ml volle melk
100 gr kristalsuiker
snufje zout
1 vanillestokje
4 eidooiers
25 gr maizena
30 gr boter

4. Doe de melk, 50 gram van de suiker en het zout in een saus- of steelpannetje. Snijd het vanillestokje over de lengte door midden en schraap met een mes het merg er uit. Voeg dit en het stokje toe aan de melk en breng het boven medium vuur aan de kook. Draai het vuur uit en haal het vanillestokje er uit.

5. Meng in een kom de eidooiers, de rest van de suiker, maïzena en boter. Giet de melk in een dunne, langzame stroom op het eiermengsel terwijl je constant blijft roeren met een garde. Doe het mengsel terug op de pan en draai het vuur laag. Blijf constant roeren tot het mengsel dikker wordt, ongeveer 2 minuten.

6. Doe het mengsel in een kom, doe de boter er stukje voor stukje bij. Wacht elke keer tot het vorige stukje helemaal is opgenomen. Dek de banketbakkersroom af met huishoudfolie. Ik leg het folie altijd rechtstreeks op de room, zodat er geen velletje aan de bovenkant ontstaat. Laat het mengsel in de koelkast 2 uur afkoelen.

Gezouten karamel
50 gr boter
75 gr donkerbruine basterdsuiker
2 el golden syrup (te koop bij de toko of de natuurwinkel)
50 ml slagroom
zout van goede kwaliteit (ik heb fleur de sel gebruikt)

7. Doe de boter, suiker en golden syrup in een pan en breng zachtjes aan de kook. Roer tot de suiker helemaal is opgelost, ongeveer 3 minuten. Roer de slagroom erdoor en laat 3 minuten pruttelen. Laat afkoelen tot de banketbakkersroom ook klaar is. Dit gaat sneller als je de karamel overgiet in een koude kom.

In elkaar zetten

8. Snijd de eclairs over de lengte door midden en vul deze met een schepje banketbakkersroom. Dompel de bovenkant onder in de karamelsaus en leg deze op de gevulde onderkant. Doe er een klein beetje zout over. Eclairs kan je het beste dezelfde dag nog even anders worden ze zompig. Maar geloof mij, je hebt ze zo op!

Image

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*