Ouderwetse Gehaktballen

De voedsel trends vliegen je om de oren. Kimchi, cronuts, gluten, geen gluten, gepocheerde eieren. Soms heb je gewoon zin in een lekkere ouderwetse gehaktbal met jus. Ik tenminste wel. Geen Spaanse in tomatensaus, of fusion Aziatische balletjes, maar gewoon zoals je moeder of je oma die vroeger maakte. Ei, paneermeel, smaakmakers en kneden maar! Ieder huishouden heeft een eigen variatie op deze Hollandse klassieker, dit is de mijne. Maakt jouw moeder hem altijd met paprikapoeder of worcestersaus? Dan kan je dat natuurlijk ook toevoegen. Uien kan je ook in ringen snijden en apart meebakken, de mogelijkheden zijn eindeloos. En het resultaat is altijd een gehaktbal om je vingers bij af te likken! Lekker met aardappelpuree of op een broodje met een beetje mosterd.

Voor 4-6 grote ballen 

500 gr rundergehakt
1 groot ei
50 gr paneermeel (ik heb panko gebruikt)
1 grote el mosterd
1 el ketchup
2 el ketjap manis
1 sjalot, fijngesnipperd
1 teen knoflook, fijngehakt
peper en zout op smaak
boter om in te braden
500 ml runderbouillon

1. Meng alle ingrediënten, behalve de boter en de bouillon, tot een homogeen geheel. Maak je handen nat en draai gehaktballen. Van deze hoeveelheid gehakt zullen dat er ongeveer 4-6 zijn, afhankelijk van de grootte.

2. Verhit boter in een pan met dikke bodem waar je een deksel bij hebt. Braad de ballen aan alle kanten aan tot ze goudbruin zijn. Voeg de bouillon toe en doe een deksel op de pan. Laat de ballen in 30-45 minuten gaar worden. Mijn bouillon was, ondanks dat er een deksel op de pan zat, iets te veel ingekookt. Gebeurt dit jou ook? Gooi er dan gewoon wat water bij.

gehaktballen2

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*