Appeltaart

Er bestaan talloze recepten voor appeltaart. Tarte tatin, appelkruimel, Amerikaanse apple pie, allemaal heel erg lekker maar dit keer had ik zin in ouderwetse Hollandse appeltaart. Eentje met een dikke korst en een knapperige bovenkant. En dan ook niet van die dunne reepjes, maar gewoon de hele bovenkant bedekt met deeg. De korst is namelijk mijn lievelings van appeltaart, dus daar moet je ook het meest van hebben! Het lekkerst is de taart half warm met een flinke dot slagroom. Of ook ijs, als je echt all out wil gaan. Ik heb er trouwens geen rozijnen in, die zit ik er anders toch alleen maar uit te vissen. Maar als je hier wel van houdt kan je ze natuurlijk toevoegen aan de vulling! Bij mij heeft ie wel een paar dagen in huis gestaan, dan wordt hij minder knapperig. Als je hem dan weer even oppiept in de oven is hij weer als vanouds. Zo kan je wel drie dagen achter elkaar mensen imponeren met je vers gemaakte appeltaart!

Voor een springvorm van 18cm

Deeg
300 gr bloem
200 gr suiker
100 gr koude boter, in blokjes gesneden
1 el water
1 ei + 1 ei om mee in te smeren
snufje zout

Vulling
4-5 jonagold appels, geschild en in blokjes gesneden
75 gr suiker
2 el kaneel
merg van 1 vanille stokje
3 el paneermeel (ik heb panko gebruikt, niet echt Hollands natuurlijk, maar had niks anders)

1. Doe alle ingrediënten voor het deeg (behalve het tweede ei) in een kom en kneed dit met je handen tot een egaal deeg. Maak er een schijf van en doe dit in vershoudfolie, laat het een half uurtje rusten in de koelkast.

appeltaart2

2. Maak ondertussen de vulling door alle ingrediënten te mengen. Dit gaat het beste in een grote kom door te schudden of met je handen te husselen.

3. Verwarm de oven voor op 200ºC. Bestuif je aanrecht met veel bloem en rol het deeg uit. Vet je bakvorm in met boter of bakspray en bekleed je springvorm met het deeg. Dit kan je het beste doen door het deeg om je deegroller te rollen en hem weer uit te rollen over de springvorm. Rol de rest van het deeg uit tot het zo groot is dat het over de hele springvorm past. Snijd een klein rondje uit de bovenkant van het deeg zodat de taart kan ‘ademen’.

4. Vul de vorm met de vulling en leg de rest van het deeg er boven op. Kluts het overgebleven ei in een kommetje los en gebruik een kwastje om het in een dun laagje over het deeg te verdelen. Dit zorgt voor een prachtig glanzende kost.

5. Doe de taart in de oven en bak hem een kwartier op 200ºC. Verlaag na een kwartier de temperatuur naar 175ºC en bak de taart hier 35 minuten op deze temperatuur. Zet de oven voor de laatste 10 minuten op 220ºC. Deze tip heb ik van deze post op Culy.nl, en mijn taart kwam er perfect uit! Serveer lauwwarm met een goede klodder slagroom.

appeltaart3

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*