Caesar Salad met Geroosterde Knoflook en Speltcroutons

Caesar salad. Het is niet meer weg te denken uit ons culinaire leven. Bijna elk restaurant heeft er wel een versie van op de kaart staan. Vaak wordt hij met kip of ei geserveerd en altijd met croutons. Ik besteed graag wat meer aandacht aan de dressing en hou de salade verder simpel, ik voeg alleen croutons en geschaafde parmezaanse kaas toe op het laatst. Caesar dressing is op basis van mayonaise, vrij vet dus. Wat ik altijd doe is zelf mayonaise maken, met als basis de klassieke caesar ingrediënten. Dit klinkt misschien ingewikkeld maar is heel makkelijk! Daarnaast ook een stuk gezonder maar vooral lekkerder! Om de dressing extra diepte te geven gebruik ik naast rauwe ook geroosterde knoflook. Deze is vrij zoetig van smaak, minder scherp dan rauwe knoflook. Sinds ik deze dressing maak wil ik niks anders meer! Sla vooral de stap om zelf croutons te maken niet over! Geen enkele crouton die je in de winkel kan kopen haalt het bij een zelfgemaakte. Ik heb ze dit keer van speltbrood gemaakt, want dat had ik nog, maar je kan hier in principe elk brood voor gebruiken.

Voor 4 personen

Geroosterde knoflook
1 bol knoflook
1 tl olijfolie
aluminionfolie

Spelt croutons

Speltbrood, ongeveer zo veel als 2 pistolets
3 tenen knoflook, ongepeld en gekneusd
2 el olijfolie
zout naar smaak

Dressing
2 tenen geroosterde knoflook
1 teen rauwe knoflook
1 eidooier
4 ansjovisfilets
4 el citroensap
125 ml olijfolie

Samenstellen
2 kroppen romaine sla (of 4 little gems)
50 gr parmezaanse kaas, geschaafd

1. Verwarm de oven voor op 200ºC. Leg de bol knoflook in aluminiumfolie en druip er een klein beetje olijfolie op. Doe het folie goed dicht en leg de knoflook in de oven. Na een uur heb je heerlijke geroosterde knoflook!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2. Haal de knoflook uit de oven en verlaag de temperatuur naar 180ºC. Meng alle ingrediënten voor de croutons in een ovenschaal en zet deze in de oven. Laat de croutons ongeveer 15 minuten bakken tot deze mooi knapperig zijn. Hussel af en toe even.

3. Maak ondertussen de dressing. Doe de knoflook, eidooier, ansjovis en citroensap in een langwerpige maatbeker en pureer alles met de staafmixer. Giet de olijfolie er in een heel dun straaltje op en blijf alles mengen met de staafmixer. Als de olie even niet goed mengt hou je op met schenken, zorg eerst dat alle olie goed is opgenomen voor je verder giet. Als het goed is wordt het mengsel nu steeds dikker, als alle olie is toegevoegd moet het de goede constantie hebben voor een dressing.

Onduidelijk? Kijk dan vooral even naar dit enige Aziatische meisje die je basis van mayonaise uitlegt. Je kan het ook in de blender of met een garde maken. Het gaat in dit filmpje om de bereidingswijze, niet om de ingrediënten.

4. Scheur de sla in stukken en was en droog hem. Meng de sla met een paar eetlepels van de dressing in een grote kom. Je wil dat alle sla licht bedekt is met de dressing, niet dat de dressing er te dik op zit. Blijf husselen tot alle blaadjes zijn bedekt. Voeg eventueel meer dressing toe, maar begin met een klein beetje.

5. Verdeel de sla over 4 borden. Leg de croutons en parmezaanse kaas er op en serveer.

One Comment

  1. Pingback: Mortadella rabiola sandwich - First We EatFirst We Eat

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*