Biefstuk met Béarnaise

Steak met béarnaise, een echte Franse klassieker. Béarnaise stamt af van de hollandaise en is een saus op basis van eigeel en boter. Door warmte toe te voegen wordt hij dik tijdens het binden. Het is dus wel een vrij rijke, vettige saus. Maar af en toe moet je jezelf even verwennen! En door de toevoeging van azijn en citroen is het ook fris. Er zijn verschillende manieren om béarnaise te maken, een daarvan is au bain marie boter bij eigeel toevoegen en net zo lang kloppen tot je spierpijn in je arm hebt. Zoals je misschien begrijpt heb ik daar weinig zin in. Ik maak hem dus gewoon met de staafmixer, dan is het in 5 minuten klaar. Officieel hoor je ook nog een paar ingrediënten in te koken, maar die stap sla ik lekker ook over, en het resultaat is alsnog heerlijk. In combinatie met een goed stuk vlees en wat groenten of salade heb je een heerlijke maaltijd.

Voor 4 personen

Béarnaise
1 pakje boter
1 eidooier
1 el vers citroensap
1 el witte wijn azijn
1 sjalot, fijngesneden
peper en zout naar smaak
3 el dragon, fijngesneden

1. Smelt de boter op laag/medium vuur. Doe de rest van de ingrediënten, behalve de dragon, in een langwerpige maatbeker en pureer dit met de staafmixer.

2. Voeg de boter in een heel dun straaltje toe aan het eigeelmengsel terwijl de staafmixer aan staat. Als je dit te snel doet gaat de saus schiften. Je ziet dat de saus nu steeds dikker wordt terwijl je meer boter toevoegt. Doe dit tot alle boter op is. Meng de dragon door de saus en breng eventueel nog op smaak met extra zout, peper, citroen of dragon.

Kijk voor verduidelijking dit filmpje. Hier wordt hollandaise gemaakt op dezelfde manier waarop ik béarnaise maak. Als je het zo doet kan er niks mis gaan!

Biefstuk
4 biefstukken van goede kwaliteit
peper en zout
een flinke klont boter
olijfolie
aluminiumfolie

3. Breng het vlees goed op smaak met peper en zout. Laat een pan goed heet worden en smelt hierin de boter en olie. Het is belangrijk dat je beide gebruikt, boter geeft kleur en smaak maar verbrandt snel. Door toevoeging van de olie kan de pan heter worden, zonder dat de boter verbrandt.

4. Bak de biefstuk, voor medium rare ongeveer 2 minuut per kant, afhankelijk van de dikte. Als je je vlees liever medium of well done hebt bak je hem iets langer. Verpak elke entrecôte in aluminiumfolie en laat ze ongeveer 5 minuten rusten. Pak ze weer uit, en serveer meteen met de béarnaise.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*