Artisjok met Vinaigrette van Balsamico en Sjalot

Ik heb de artisjok herontdekt! Vroeger was dit mijn favoriete borrelhap, maar ik had het al heel lang niet gegeten. Tot ik er gisteren een op de markt zag liggen en hem zonder na te denken in m’n mandje heb gelegd. Een artisjok als borrelhap heeft louter voordelen. Het is goedkoop, het is gezond, het is mega lekker en je hoeft hem alleen maar te koken. Daarnaast ziet her ook heel mooi uit op tafel! Wanneer de artisjok kookt maak je snel een vinaigrette van olijfolie, balsamico, een fijngesnipperd sjalotje en peper en zout. Een kind kan de was doen. Voor de artisjok leken onder ons: trek een blaadje van de artisjok en dip dit in de vinaigrette. Het onderste gedeelte van het blaadje is iets dikker, zet hier je tanden op en trek zo het vruchtvlees er uit. Jam!

1 artisjok
5 el olijfolie
3 el balsamico azijn
1 klein sjalotje, fijngesnipperd
peper en zout naar smaak
tl honing (optioneel)

1. Breng water aan de kook in een pan waar de artisjok in past. Snijd een groot deel van de steel er af (ik laat meestal 3 cm van de steel aan m’n artisjok zitten). Doe wanneer het water kookt de artisjok erin en kook hem ongeveer 45 min tot een uur. Je artisjok hoeft niet per se helemaal onder te staan. Als je een klein pannetje hebt kan je daar ook een deksel op doen. Dan ontstaat er genoeg stoom om de hele artisjok te koken.

2. Meng de rest van de ingrediënten in een bakje. Mijn balsamicoazijn is van hele goede kwaliteit en daardoor iets zoeter. Ik heb dus geen honing gebruikt. Als ik hem met minder goede balsamico maak voeg ik altijd een klein beetje honing toe, om de scherpte van de balsamico af te zwakken.

3. Giet de artisjok na 45-60 minuten af. Leg hem in een bakje (kijk uit, hij is heet!) en serveer met de vinaigrette. Vergeet niet ook een bakje voor de lege blaadjes neer te zetten!

One Comment

  1. fantastische site! inspirerend! x

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*