Zelfgemaakte Pasta

Als je aan Italiaans eten denkt dan denk je aan pasta. Zijdezachte slierten met een simpele tomatensaus op een warme zomeravond. Of een lekkere hartige vleessaus in de winter. Ik eet eigenlijk helemaal niet zo vaak pasta, omdat ik het echt alleen wil eten als het perfect klaargemaakt is. Maar echt goede pasta is iets waar je me ’s nachts voor wakker mag maken. En dan is zelfgemaakte pasta toch wel het aller-aller-lekkerst. Als je nog nooit zelfgemaakte pasta hebt geproefd, heb je niet geleefd. Het is zo ontzettend zacht en smaakvol dat je het gewoon met goede olijfolie en goede pecorino kan eten. Of alleen met wat fijngesneden tomaatjes en knoflook, in ieder geval niet met te veel saus. Je moet wel de pasta proeven. Een van mijn favorieten is pasta vongole. Daar krijgen jullie morgen het recept van. Eerst zelf pasta leren maken! Je hebt wel een pastamachine nodig, maar ik ben er achter gekomen dat heel veel mensen er eentje hebben en hem nooit gebruiken. Het is een leuk klusje om samen te doen, ga dus op zoek naar deze mensen en maak de lekkerste pasta. Of koop er hier eentje en ga een heel gelukkig leven tegemoet met elke dag zelfgemaakte pasta.

Voor 4 personen

400 gr bloem (het beste ’00’ pastabloem, maar ik doe het heel vaak gewoon met patent bloem, dat is ook lekker)
snufje zout
3 grote eieren
2 eidooiers

1. Doe de bloem en het zout in een kom en maak hier een kuiltje in. Doe de eieren + dooiers in het kuiltje en meng de bloem met de eieren. Begin daarbij in het midden bij de eieren, pak met je vork telkens iets meer bloem en meng dit door de eieren heen. Tot het echt samenkomt tot een deeg.

2. Kneed het deeg verder met je hand tot je een soepel deeg krijgt, ongeveer 5-10 minuten. Aan het begin denk je misschien dat het nooit een deeg gaat vormen omdat het vrij droog is. Hoe langer je kneedt hoe meer gluten er vrij komen en hoe soepeler het deeg wordt. Gotta love gluten.

3. Doe een vochtige theedoek over de bak waar je deeg in zit. Laat het deeg een uur rusten.

4. Na een uur is het tijd om het deeg te rollen! Pak een klein stukje deeg, ongeveer zo groot als een kleine limoen en kneed het nog een beetje. Zet de pastamachine op stand 1 en draai het deeg erdoor. Door het deeg door de machine te rollen maak je het nog soepeler. Herhaal deze stap dus een of twee keer.

5. Zet de pastamachine nu op stand 2, dit is een klein beetje dunner dan stand 1. Haal hier de pasta doorheen, dit doe ik meestal ook 2 keer. Zet elke keer de stand eentje hoger en haal hier de pasta door, tot het zo dun is als je wil. Ik doe het altijd tot stand 7. De eerste twee of drie standen haal ik de pasta wat vaker door de zelfde stand door de machine, omdat zo het deeg soepeler wordt. Hierna doe ik het gewoon een keer per stand.

6. Je bent nu de trotse eigenaar van een blad verse pasta. Gefeliciteerd! Hier kan je lasagne mee maken, maar je kan ook nog een beetje doorgaan en tagliatelle maken. Doe hiervoor het draaihandel in het gedeelte van je pastamachine dat de pasta snijdt.

7. Haal het blad pasta door de snijder en je hebt tagliatelle! Dit is ook waar je waarschijnlijk hulp nodig gaat hebben. Het is handig als een persoon de pasta in de snijder laat vallen en draait, en de ander de pasta opvangt.

8. Bestrooi de pasta onmiddellijk met genoeg bloem zodat deze niet gaat plakken. Beter te veel dan te weinig, je kan extra bloem er altijd nog afschudden voordat je de pasta gaat koken.

9. Kook de pasta in ruim gezouten water 2-3 minuten.

– Lijkt het je allemaal nog een beetje lastig? Als je de pastamachine voor je ziet wordt het al vrij snel duidelijk hoe alles in zijn werk gaat. En anders zit er ook gewoon een gebruiksaanwijzing bij.

– Je kan pasta ook zonder pastamachine maken door hem heel dun te rollen met een deegroller. Na het rollen kan je hem dan in repen van gewenste dikte snijden.

homemadepasta2

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*