Knapperige Varkensbuik met Teriyaki Saus

Varkensbuik is hip. Je komt het steeds vaker tegen op de kaart van restaurants, en terecht! Doordat er veel vet in het vlees zit heeft het heel veel smaak. Het moet alleen wel op de juiste manier bereid worden, anders kan het snel taai worden. Vaak wordt het vlees lange tijd in zijn geheel op lage temperatuur in de oven gegaard. Dit recept van Donna Hay maakt gebruik van twee manieren van bereiding. Eerst een uur in de oven, daarna paneren en bakken. Zo zijn de stukjes varkensbuik heerlijk mals en knapperig tegelijk. De combinatie met de terriyaki- en chilisaus is heel erg lekker en ook een beetje fris. En dat is fijn, bij zo een vet deel van het varken. Ik heb het gegeten met alleen wat veldsla, aangemaakt met zonnebloemolie en sojasaus. Maar je kan er ook bijvoorbeeld paksoi en rijst bij serveren. De hoeveelheid vlees in dit recept lijkt misschien veel, maar veel vet smelt ook weg bij het garen dus het neemt in grootte af.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Voor 4 personen

1,2 kg varkensbuik aan een stuk, zonder zwoerd
125 ml mirin (Japanse rijstwijn, te koop bij de toko)
125 ml rijstazijn
65 ml sojasaus
2 eieren
125 ml halfvolle melk
150 gr bloem
200 gr panko (Japans broodkruim)
zonnebloemolie om in te bakken
chilisaus om te serveren

1. Verwarm de oven door op 200ºC. Doe de varkensbuik in een ovenschaal samen met de mirin, rijstazijn en sojasaus. Dek af met aluminiumfolie en laat een uur in de oven staan.

2. Bewaar het vlees apart en giet de saus door een vergiet in een koekenpan. Laat de saus ongeveer 10 minuten inkoken tot hij dikker wordt en glimt. Draai het vuur uit en bewaar apart.

3. Snijd het vlees in repen (zie hieronder). Meng de eieren met de melk in een kom en meng in een andere kom de bloem met de panko. Dip elk stukje vlees eerst in het ei/melk mengsel en haal het daarna door het bloem/panko mengsel. Zorgt er voor dat het vlees overal goed bedekt is.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4. Verwarm zonnebloemolie in een pan. Er moet een dun laagje in de hele pan staan (zie hieronder). Bak de plakjes varkensbuik 1-2 minuten aan elke kant tot ze knapperig en goudbruin zijn. Laat uitlekken op keukenpapier.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

5. Serveer met de ingekookte teriyakisaus en chilisaus.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

One Comment

  1. Ziet er lekker uit! Ik ga binnenkort ook zeker een recept uit proberen met varkensbuik!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*