Turkse Lamsgehaktballetjes met Bonen-Kikkererwtenpuree

Deze gehaktballetjes zitten bomvol smaak. Lam heeft natuurlijk al een hele uitgesproken smaak, en met de kruiden er doorheen maak je er een heel indrukwekkend gerecht van, dat heel makkelijk te bereiden is! Als je niet van lam houdt (of de Islamitische slager is na werktijd niet meer open) kan je dit gerecht ook met rundergehakt maken. De bonen-kikkererwtenpuree lijkt een klein beetje op hummus, maar door de yoghurt is het een iets zachtere puree. Heel geschikt dus om onder je gehaktballetjes te eten! Als je wil kan je ook alleen bonen of alleen kikkererwten gebruiken, maar de combinatie is ook erg lekker. Dit is ook een perfect gerecht om Turks brood bij de eten, heerlijk om de laatste beetjes puree me op te smullen.

Voor 4 personen

Gehaktballetjes

700 gr lamsgehakt
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 sjalot, fijngehakt
1 klein ei
1 tl komijn
1 tl kaneel
1 tl korianderpoeder
1 tl piment
1 tl maizena
2 el verse koriander, fijngehakt
peper en zout naar smaak
olie om in te bakken

Puree

1 blik canelini bonen
1 klein blikje kikkererwten
200 ml Turkse yoghurt
1 teen knoflook, in plakjes gesneden
1 el tahin (sesampasta, te koop bij veel Turkse en natuurwinkels)
snufje komijn
sap van een halve citroen
peper en zout naar smaak

Om te serveren
Geroosterde pijnboompitten
Verse koriander, fijngesneden
Olijfolie van goede kwaliteit

1. Meng alle ingrediënten voor de gehaktballen (behalve natuurlijk de olie) goed door met je handen. Maak er balletjes van die ongeveer zo groot zijn als een pingpongbal. Dit doe je het beste met natte handen. Laat liggen en begin aan de puree.

2. Doe ondertussen alle ingrediënten voor de puree in een staafmixer en mix tot je een fijne puree hebt.

3. Laat een pan goed heet worden en verhit er olie in. Bak de gehaktballetjes in 10-15 minuten gaar. Zorg wel dat je maar een laag balletjes in de pan hebt liggen, als je er te veel hebt worden ze niet mooi bruin.

4. Verdeel de puree over de borden. Leg de gehaktballetjes erop en sprenkel er nog wat pijnboompitten, koriander en olijfolie overheen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*