Banh Mi

Dit broodje is echt out of this world. Banh mi maken stond al enige tijd op mijn culinaire verlanglijst en vorig weekend was het eindelijk zo ver. Een banh mi is een Vietnamees stokbroodje met o.a. varkensvlees en ingemaakte groenten. Nu komt ie, er zit zelfs twee keer varkensvlees op, paté en gemarineerde en gebakken varkensschouder. Hallo, broodje uit de hemel! De komkommer, koriander en ingemaakte wortel en daikon zijn een heerlijke frisse tegenhanger bij al dit vlees. En een klein scheutje maggi zorgt voor de ultieme umami smaak. Als je echt in een gekke bui doet kan je er ook nog een gebakken ei op doen.

Voor 2 personen

2 stokbroodjes of stukken stokbrood
paté
mayonaise (ik heb Japanse gebruikt, maar andere is ook goed)
komkommer, in dunne reepjes
koriander, grof gehakt
een paar druppels maggi (gewoon de koop bij de supermarkt)

ingemaakte groenten
wortel, in dunne reepjes gesneden
daikon, in dunne reepjes gesneden
1 tl suiker
1 tl zout
2 el suiker
4 el azijn

vlees
1 el donkere sojasaus
1 el vissaus
1 tl gember, fijngehakt of geraspt
1 teen knoflook, fijngehakt
1/2 sjalotje, fijngehakt
200 gr varkensschouder
zonnebloemolie om in te bakken

1. Meng om de ingemaakte groenten te maken de wortel en daikon goed met de suiker en het zout. Kneed alles hierbij doet door elkaar. Laat 10 minuten staan.

2. Maak ondertussen de marinade voor het vlees door de sojasaus, vissaus, gember, knoflook en sjalot door elkaar te mengen. Snijd het varkensvlees in flinterdunne plakken. Je kan het vlees een uur voordat je het gaat gebruiken even in de vriezer leggen, zo wordt het iets harder en kan je beter dunne plakken snijden. Meng het vlees door de marinade en zet apart.

3. Spoel na 10 minuten de wortel en daikon af, als het goed is is er vocht onttrokken uit de groenten. Meng in een kommetje de suiker en het azijn tot de suiker helemaal is opgelost. Voeg de wortel en daikon toe en laat een uur staan.

4. Verhit een koekenpan op hoog vuur en verhit hierin een klein beetje zonnebloemolie. Bak het varkensvlees ongeveer 5 minuten, tot het een beetje knapperig en sticky is.

5. Snijd ondertussen je broodjes open en besmeer deze met wat mayonaise en smeer daarop paté. Leg hierop het varkensvlees dat je net hebt gebakken. Hierop komen de ingemaakte wortel en daikon, komkommer en koriander. Maak af met een klein scheutje maggi.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*