Chili con Carne

Ik had al weken zin in chili con carne. En dan echte, naar Tex-Mex recept, gemaakt van stoofvlees, verschillende soorten chili en zonder bonen. Ik vind de versie van gehakt met kidney bonen ook heel lekker hoor, daar niet van, maar dit gaat net even een stapje verder. En dit recept was een enorme hit! Een aantal vriendinnen keek me huiverend aan toen ik onthulde dat de maaltijd van de avond chili con carne zou zijn. Maar deze versie vindt iedereen lekker! Hij is redelijk pittig, je kan hem zelf natuurlijk pittiger of minder pittig maken. En een flinke dot zure room kan goed helpen om de mond te blussen. Serveer de chili met nacho’s (naturel), in combinatie met het vlees smaakt het een beetje naar een taco. Maar dan nog veel lekkerder!

Voor 4 personen

2 chipotle e adobo pepers + een beetje saus uit het blikje (in Amsterdam te koop bij Tjin’s)
1 flinke tl chili flakes
1 rode peper
1 kippenbouillonblokje
1 kg mager runderstoofvlees, in hapklare stukken gesneden
peper en zout
zonnebloemolie om in te bakken
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 ui, fijngehakt
0,5 tl kaneelpoeder
2 tl komijnpoeder
0,5 tl pimentpoeder
2 tl gedroogde oregano
1 tl cacao
1 tl gerookt paprikapoeder
0,5 tl nootmuskaat

Serveer met je favoriete toppings, ik gebruikte
Nacho’s
Sour cream
Avocado, in blokjes
Koriander
Bosui
Geraspte kaas

1. Zet een steelpannetje op met ongeveer 0,5L water, de chipotle e adobo, chili flakes, peper en bouillonblokje. Breng aan de kook en laat ongeveer 5 minuten pruttelen. Giet het mengsel over in een blender of beker voor de staafmixer en pureer tot een glad geheel.

2. Verhit zonnebloemolie in een braadpan en schroei hierin de helft van het vlees aan 1 kant aan. Hierdoor ontwikkel je wel veel smaak door het vlees te bruinen. Maar gebruind vlees gaart anders waardoor het taaier kan worden. Door het half-half te doen heb je optimale smaak en botermals vlees. Doe het geschroeide vlees in een bak met het rauwe vlees en zet apart.

3. Verhit zo nodig nog wat olie in de pan en bak hierin de knoflook en de ui. Voeg alle specerijen toe en roer door de ui en knoflook heen. Laat ongeveer 1 minuut meebakken tot alle geuren vrij komen.

4. Voeg het vlees toe aan de pan samen met het mengsel van de chili’s en bouillon. Roer alles goed door elkaar en voeg zo veel water toe tot het vlees net onder staat. Breng aan de kook en draai het vuur lager. Laat dit geheel ongeveer 2,5 – 3 uur garen tot je het vlees makkelijk uit elkaar trekt met een vork maar het nog wel stevig is.

5. Serveer met jouw favoriete toppings.

Aangepast van: Serious Eats

One Comment

  1. Wat een ontzettende cleane, leuke (en vooral lekkere) site! Ik ga binnenkort op mezelf wonen in amsterdam dus kan niet wachten om al deze recepten uit te proberen! Ga zo door!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*