Tomaten-rozemarijnjam

Ik ben regelmatig geobsedeerd door hele lekkere dingen die ik ergens eet. Soms is iets zo verrassend lekker dat ik alleen maar kan denken over wanneer ik het weer kan eten. Ook kan ik uren zoeken naar een perfect recept om het thuis na te maken. Iets waar ik al een tijdje door geobsedeerd ben is een broodje van De Laatste Kruimel, een piepklein en heerlijk lunchtentje in Amsterdam. Ik at daar ongeveer een jaar geleden voor het eerst een broodje met taleggio (m’n lievelingskaas), walnoten en tomaten-rozemarijnjam, zo lekker! Tijdens mijn bachelor haalde ik tussen het studeren door vaak een broodje, maar nu kom ik er niet zo vaak meer in de buurt. Hoog tijd dus om zelf tomaten-rozemarijnjam te maken, zodat ik dit goddelijke broodje altijd binnen een handomdraai op tafel heb. Het recept is super makkelijk, en de jam is ook heerlijk om gewoon op een geroosterde boterham te smeren.

Voor ongeveer 500 ml

800 gr tomaten
400 gr kristalsuiker
4 takjes rozemarijn
1 citroen
peper en zout

1. Snijd de tomaten in stukken van ongeveer 2 cm. Doe de tomaten in een pan met de suiker en rozemarijn, je kan de takjes gewoon heel laten. Rasp de schil van de citroen en voeg deze toe, samen met het sap van de citroen. Breng op smaak met een klein beetje zout en peper.

2. Draai het vuur middelhoog tot het mengsel begint te pruttelen. Laat het mengsel pruttelen en blijf af en toe roeren zodat het niet aankoekt. Na ongeveer 30-45 minuten is de jam als het goed is dikker geworden en kan je het vuur uitzetten. De jam wordt nog wat dikker als je hem straks af laat koelen.

3. Vis de rozemarijn takjes uit de jam, de kleine stukjes kan je er gewoon in laten zitten, alleen de grotere takken moeten er uit. Giet/schep de jam in weckpotten (of in oude glazen potjes als je die nog hebt) en laat afkoelen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*