Minestra Maritata

Deze Italiaanse soep is heerlijk stevig, vullend, herfstig en vooral heel erg lekker. Maritata betekent getrouwd en slaat in deze soep op het ‘huwelijk’ tussen de groenten en het vlees, die geweldig samen gaan. Met dit recept kan eindeloos gevarieerd worden, je kan hem maken met kip, varkensvlees of rund. En als groenten wordt vaak een soort kool, lof of sla gebruikt, ik heb dit keer voor spinazie gekozen. Vaak zit er ook een soort van pasta of linzen in, en mijn favoriet voor deze soep is orzo: pasta in de vorm van rijst. Jam! Deze heerlijke pastavorm is tegenwoordig gelukkig steeds beter te verkrijgen. Ik haal mijne altijd bij de Turkse slager maar in grote supermarkten verkopen ze het ook.

Voor 4 personen

Bouillon
olijfolie om in te bakken
1 ui, in vieren gesneden
2 tenen knoflook, door midden gesneden
1 laurierblaadje
25 gr gedroogde porcini (paddestoelen)
250 gr half-om-half gehakt
1 takjes tijm
1 L kippenbouillon

Gehaktballen
250 gr half-om-half gehakt
1 teen knoflook, fijngehakt
1/2 ui, fijngehakt
1 tl gember, fijngehakt
15 gr Parmezaanse kaas, geraspt
1/2 zakje bakpoeder
1 tl tijmblaadjes
peper en zout
1 el slagroom
25 gr paneermeel

Soep
spinazie
150-200 gr orzo

1. Verhit olijfolie in een pan en bak hierin de ui, knoflook, laurier en porcini ongeveer 2 minuten. Voeg het gehakt toe en bak dit rul. Voeg de tijm en de bouillon toe en breng aan de kook, laat het geheel minstens 30 minuten pruttelen. Maak ondertussen de gehaktballen.

2. Maak de gehaktballen door alle ingrediënten door elkaar te mengen met een vork. De substantie hoort fijner te zijn dan bij normale gehaktballen, je mag best even door blijven roeren. Maak met natte handen gehaktballen ter grootte van een golfbal. Leg apart.

3. Giet als de bouillon klaar is de bouillon af in een kom die groot genoeg is om alle bouillon in op te vangen. Druk met een pollepel op de inhoud van het vergiet, zodat de bouillon zo veel mogelijk smaak meekrijgt van de achtergebleven ingrediënten. Doe de bouillon terug in de pan en breng aan de kook.

4. Voeg de orzo toe en kook deze zo lang als op de verpakking staat dat dat nodig is. Roer goed zodat de orzo niet aan elkaar plakt. Voeg ongeveer 4 minuten voor het einde van de kooktijd de gehaktballen toe. Draai na 4-5 minuten het vuur uit en schep de spinazie er in delen doorheen zodat hij slinkt. Eet smakelijk!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*