HOTSPOT: Fromagerie Kef

Het begint nu toch wel heel erg koud te worden buiten. De dagen van broodjes op het terras lijken in ieder geval ver achter me. Tijd dus om een nieuwe besteding voor de zondagmiddag te gaan zoeken. Gelukkig was ik daar niet lang mee bezig. Vriendin Partoe was in mei jarig en had nog steeds een cadeau te goed. Oeps. Gelukkig is ze niet op haar mondje gevallen en eiste ze een kaasproeverij bij Kef. En dat vond ik een enorm goed idee! Fromagerie Abraham Kef is al meer dan 60 jaar een begrip bij kaasliefhebbende Amsterdammers. Als je wel eens in Amsterdam uit eten gaat zal je ook vast een keer “Kazen van Kef” als keuze op de kaart tussen de toetjes hebben zien staan. Naast dat je hier de lekkerste kazen kan kopen kan je hier op zondag terecht voor een kaasproeverij. En dat is precies wat wij deden.

Je kan kiezen tussen 1, 2 of 3 plateaus kaas. Elk plateau wordt vergezeld door een goed glas wijn en een leuk verhaal. De meisjes die in de winkel werken weten alles over kaas en vertellen bij elke kaas waar hij vandaan komt en hoe hij gemaakt wordt. Een soort van Access Hollywood, maar dan over kaas. Ook is het mogelijk om een extra gang charcuterie te bestellen. Wij gingen voor 3 gangen kaas, ik heb dit eerder gedaan in combinatie met charcuterie maar dat werd zelfs mij, de oppercarnivoor, een beetje te veel. Daarnaast is Kef gespecialiseerd in kaas en is dat hier gewoon het allerlekkerst. De plateaus gaan, zoals je misschien al had verwacht, van zacht naar steeds sterker. Bij het eerste plateau (foto hierboven) wordt een heerlijke witte wijn geschonken, waarvan de naam me helaas is ontschoten. Favoriet op de plank is de dubbel geroomde koemelkkaas. Alsof je slagroom op je bijgeleverde stokbrood (van Gebr. Niemeijer) of crackertje smeert. Gevaarlijk lekker!

DSC_0319
Bij het tweede plateau worden de kazen iets sterker maar is het merendeel nog wel zacht, bij deze gang werd rood geserveerd. Bij elke gang krijg je ook amandel- of dadelbrood met walnoten- of amandelen. Lekker om tussen de kazen door van te snoepen. Bij het derde plateau waren we al aangevallen voordat ik bedacht dat ik er misschien ook een foto van moest maken. Er mist dus een kaas op de foto. Dit plateau bestond uit wat stevigere kazen en werd geserveerd met een dessertwijn, echt een hele lekkere combinatie! Ook zit er gelei van kweepeer bij, heerlijk bij de sterke blauwe kazen. Hiervan is er een gemaakt van geitenmelk, en van koemelk en een van schapenmelk, leuk om het verschil tussen de drie te proeven!

DSC_0323Lichtelijk aangeschoten en met volle buikjes gaan we weer de deur uit. Uit zelfbescherming ben ik weg gegaan zonder me nog te vergrijpen aan alle kazen in de vitrine. Maar je kan hier natuurlijk ook perfect kazen halen voor als je een diner geeft. Of als je gewoon lekker wil borrelen, of lunchen, of gewoon kaas wil eten. Wat mij betreft was dit een perfecte zondagmiddagbesteding!

Fromagerie Abraham Kef
Marnixstraat 192
020 420 0097
info@abrahamkef.nl
Facebook

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*