Zalm met geroosterde boerenkool en kokos

Boerenkool kennen wij in Nederland vooral uit de oude vertrouwde stamppot. Maar in Amerika is deze groente al enige tijd een echte hit doordat het zo super mega gezond is (superfood noemen ze dat, geloof ik). De boerenkool recepten vliegen me daardoor al heel lang om de oren, maar verder dan een boerenkoolsalade was ik zelf nog nooit gekomen. Tot ik op dit recept stuitte, waarbij boerenkool geroosterd wordt in een marinade van kokos-, sesamolie en siracha (mijn favoriete hot sauce). Win win win! De combinatie met de zalm, boerenkool en kokosrijst was is enorm verrassend en lekker. Terwijl ik de losse ingrediënten al duizend keer gegeten heb was dit echt een hele nieuwe smaaksensatie, vooral door het roosteren van de boerenkool. Het is ook nog eens heel makkelijk omdat je alles (behalve de rijst) gewoon in de oven gooit, dus je hebt er weinig omkijken naar. Alleen maar voordelen dus!

Voor 4 personen

2 kopjes rijst (basmati of jasmijn, ongeveer van die kleine duralex)
200 ml kokosmelk
zout
80 ml kokosolie, gesmolten
1 tl sesamolie
1 el siracha (te koop bij de toko en grote supermarkten)
2 zoete aardappels, in blokjes van ongeveer 2-3 cm
1 tl paprikapoeder
200-300 gr boerenkool
75 gr geraspte kokos/kokos flakes
4 zalmfilets zonder huid

1. Verwarm de oven voor op 200˚C. Doe de rijst in een steelpan. Giet de kokosmelk in het glas waar je ook de rijst mee hebt gemeten. Je hebt 1,5 keer zo veel vocht als rijst nodig, 3 kopjes dus. Kijk hoe ver je komt met de kokosmelk en leng de rest aan met water. Als je dus bijvoorbeeld 2 kopjes met de kokosmelk kan vullen voeg je nog 1 kopje water toe.

2. Breng op smaak met zout en roer even door elkaar, breng aan de kook. Wanneer de rijst kookt doe je een deksel op de pan en draai je het vuur zo laag mogelijk. De rijst is klaar wanneer al het vocht is opgenomen en de rijst dus is drooggekookt, na ongeveer 10-15 minuten. Als de rijst klaar is draai je het vuur uit en laat je de deksel op de pan. De rijst blijft zo makkelijk warm tot de rest van je eten klaar is. Begin ondertussen alvast met de rest van het gerecht.

3. Maak ondertussen de dressing door de gesmolten kokosolie, sesamlolie en siracha goed te mengen, tot het een geheel is geworden. Dit gaat het makkelijkst door in een grote kom goed te mengen met een garde.

4. Doe de zoete aardappel in een ovenschaal en giet hier een eetlepel van de dressing overheen, bestrooi met het paprikapoeder en zout. Bak 30 minuten tot hij gaar is.

5. Meng de kokos flakes en boerenkool en 2/3 van de overgebleven dressing. Doe in een ovenschaal en leg de zalm hier op. Besprenkel de zalm met de rest van de dressing en bak het geheel mee tijdens de laatste 15 minuten kooktijd van de zoete aardappels. De zoete aardappels gaan dus 15 minuten in hun eentje in de oven en dan nog 15 minuten met de boerenkool en zalm.

6. Haal alles uit de oven en serveer met de kokosrijst. Eet smakelijk!

Aangepast van: Food52

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*