Bloemkoolstamppot met speklapjes

Het zal je niet ontgaan zijn de laatste dagen, het is ijs- maar dan ook ijskoud. Dat betekent maar een ding: stamppot eten! Ik zie al tijden overal recepten voor bloemkoolpuree om me heen opduiken. Ideaal als je zin hebt in aardappelpuree maar niet in de bijbehorende koolhydraten. Of gewoon als je zin hebt in iets heel erg lekkers. Ik verwachtte niet zo veel van de bloemkoolpuree, ik hou immers erg van aardappel, maar in deze stamppot vond ik het super lekker! Ik had nog een halve spitskool en wat spruitjes liggen en heb deze door de stamppot geroerd. Maar je zou dit ook met groenten kunnen maken die jij nog hebt liggen. Alles kan in de wondere wereld van stamppot. Zolang je er maar een lekkere speklap bij eet komt alles goed.

Voor 4 personen

Stamppot

1 bloemkool
30 gr boter
1 scheut slagroom
3 handenvol geraspte kaas (jong, belegen, oud, wat je lekker vindt)
1 handvol parmezaanse kaas
peper en zout
nootmuskaat
1/2 spitskool
15 spruitjes

Speklapjes

3 el ketjap
2 el zonnebloemolie
chiliflakes naar smaak
4 speklappen

1. Verwarm de oven voor op 200˚C. Roer de ketjap, zonnebloemolie en chiliflakes door elkaar in een ovenschaal en marineer de speklapjes hierin. Ik heb mijne ongeveer een half uur laten marineren, langer kan ook. Als je haast hebt kan het geheel ook gewoon meteen de oven in. Hoe dan ook, bak de speklapjes in 40 minuten gaar en knapperig.

2. Maak ondertussen de stamppot. Breng een grote pan met water aan de kook en snijd de bloemkool in roosjes. Breng het water op smaak met flink wat zout. Kook de bloemkool ongeveer 8-10 minuten en giet af.

3. Doe de bloemkool terug in de pan en pureer met een staafmixer tot je een fijne substantie hebt. Zet het vuur op het allerzachtst en roer door de puree. Bloemkool kan namelijk best wat vocht vasthouden met het koken en het is niet zo lekker als dat allemaal in je puree blijft zitten. Roer alles door tot de puree iets droger is geworden, ongeveer 1-2 minuten.

4. Voeg nu de kazen toe en roer tot deze zijn gesmolten. Voeg nu de rest van te ingrediënten toe en roer alles goed door elkaar. Proef of het op smaak is en voeg anders nog wat peper, zout, nootmuskaat of kaas toe.

5. Haal als je speklapjes klaar zijn deze uit de oven. Verdeel de stamppot over vier borden en leg op elk bord een speklap. Genieten geblazen!

One Comment

  1. Dit klinkt heerlijk! Doe je de spitskool er rauw doorheen?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*