Kip in kokosmelk

Een kip in zijn geheel bereiden blijft voor mij een van de fijnste dingen om te koken. Perfect ook voor als er mensen komen eten. Je gooit je kip met smaakmakers in de oven en een uur tot anderhalf later kan je genieten van smaakvol vlees, niet geheel onbelangrijk, een heerlijk knapperig velletje. Meestal maak ik een klassieke versie, met af en toe een beetje variatie in kruiden. Maar toen ik dit recept zag was ik meteen geïntrigeerd. Zoals je misschien wel doorhebt als je vaker op mijn blog zit ben ik een sucker voor alles Aziatisch. Een hele kip roosteren in kokosmelk, citroengras en koriander klonk mij dus als muziek in de oren. Dit is nog makkelijker dan een klassieke kip, je legt de kip aangebraad en wel in de pan, doet de rest van de ingrediënten erbij en de oven doet de rest van het werk. Wanneer de kip klaar is moet hij even rusten, en in deze tijd roer je spinazie door de kokosmelk voor extra veel smaak!

Voor 3-4 personen

1 kip
peper en zout
flinke klont boter
olijfolie om in te bakken
1 blik kokosmelk
1 kaneelstokje
2 steranijs
2 handenvol koriandersteeltjes, grof gesneden
1 citroen, in 8 stukken gesneden
1 citroengras, in 3-4 stukken gesneden
8 tenen knoflook, geplet
4 bosuien, in stukken van ongeveer 5-10 cm gesneden
800 gr verse spinazie
handvol koriander, fijngehakt
gekookte witte rijst (basmati, jasmijn, pandan) om bij te serveren

1. Verwarm de oven voor op 190˚C. Breng de kip rondom en van binnen op smaak met flink peper en zout. Verhit de boter en olie in een diepe braadpan op hoog vuur en braad de kip met de borst naar beneden ongeveer 1 minuut aan. Draai de kip voorzichtig om en braad de andere kant ongeveer een minuut aan. Doe alle ingrediënten behalve de koriander en spinazie in de pan en bak de kip 60-90 minuten, afhankelijk van de grootte van je kip. Die van mij was vrij klein en in een uurtje klaar. Bedruip de kip af en toe met de kokosmelk voor extra glans en smaak en juicyness.

2. Haal de kip voorzichtig uit de pan en leg apart. Zet de pan met net  op hoog vuur, tot het kokosmelkmengsel kookt. Voeg de spinazie beetje voor beetje toe tot alles is geslonken. Serveer de kip met de spinazie en rijst.

kokosmelkkip2

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*