“Flammkuchen” met zalm

Flammkuchen zijn hot en verschijnen op de (borrel)kaart van de hipste restaurants. Oorspronkelijk een dunne laag deeg met crème fraiche, uien en spekjes. Dit recept mag daarom eigenlijk geen flammkuchen heten, maar ik weet niet hoe ik het anders moet noemen. Een pizza is het al helemaal niet, al heb ik wel pizzadeeg gebruikt. Eigenlijk is het gewoon een hele dunne deegbodem, krokant gebakken, met lekkere en simpele toppings. Alles kan je gewoon kopen bij de supermarkt (al vind ik wakame erg duur daar, ik koop het liever uit het vriesvak bij de toko) en het is super snel klaar. Hoe dit ook mag heten, het is in ieder geval heel erg lekker en dat is het belangrijkste toch?

Ik geef niet echt hoeveelheden, het ligt er een beetje aan hoe dik of dun je alles belegt. Ik heb het best wel dun gedaan, als je de wakame en de zalm een beetje uit elkaar scheurt kan je met een klein beetje makkelijk een hele “flammkuchen” beleggen. Maar als je van meer beleg houdt moet je dat doen. Hetzelfde geldt voor de wasabimayonaise, die kan je zo pittig maken als je zelf lekker vindt! Je kan de gerookte zalm ook vervangen door rauwe zalm of tonijn.

Pizzadeeg
Mayonaise
Wasabi
Verse gember
Gerookte zalm
Wakamesalade (zeewier)

1. Verwarm de oven minstens een half uur voor op 250˚C, het liefst met een pizzasteen in de oven. Maak in de tussentijd je wasabimayonaise door een klein beetje wasabi door mayonaise te roeren. Ik begin altijd met een klein beetje, je kan er altijd extra bijdoen. Doe dit tot de mayonaise de gewenste smaak (en pittigheid) heeft.

2. Snijd de gember met een scherp mes in de allerdunste plakjes die je je maar kan bedenken. Snijd deze plakjes in dunne reepjes. Zet apart.

3. Rol als de oven goed heet is een klein bolletje met een deegroller zo dun mogelijk uit, ongeveer in een rechthoekige vorm. Als je geen deegroller hebt kan je ook een wijnfles gebruiken. Leg het deeg op de hete pizzasteen of bakplaat, kijk uit als je dit met je handen doet! Ik gebruik een pizzaschep, dat is handig. Bak de flammkuchen een paar minuten, en loop vooral niet weg van de oven. Die van mij was ongeveer in 4 minuten klaar, maar het is afhankelijk van hoe dun je hem hebt gerold en de warmte van je oven. Hij is klaar als hij een beetje bubbeltjes heeft en goudbruin begint te worden.

4. Haal de flammkuchen uit de oven en leg de overige ingrediënten er op. Ik heb de mayonaise er overheen gedaan met een spuitflesje, maar als je dit niet hebt raad ik aan om de mayonaise als eerste aan te brengen en de rest van de ingrediënten daar op te leggen.

5. Herhaal stap 1-4 voor nog zo een heerlijke “flammkuchen”!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*