Bun cha (Vietnamese gehaktballetjes)

Vietnamees blijft toch een van mijn (vele) lievelingskeukens. Rijstnoedels, verse sla en kruiden, een heerlijk verfrissend sausje en lekker gekarameliseerd vlees, daar kan je me ’s nachts voor wakker maken. In dit recept maak je eerst een karamelsaus (zo gebeurd) die je vervolgens door het varkensgehakt doet. Hierdoor krijgen de balletjes een hele diepe smaak, en door de vissaus worden ze ook heel fris.

Soms vervang ik in Vietnamese recepten de karamelsaus gewoon door wat suiker, dat karameliseert toch wel in de pan. Maar omdat het hier echt in het gehakt zit raad ik aan deze stap niet over te slaan. Maak vooral lekker veel balletjes, het is ook koud heerlijk als lunch of snack de volgende dag. Oh en als je geen varkensgehakt kunt vinden kan je ook half om half gebruiken, maar varkens is wel het lekkerst natuurlijk.

voor 4 personen

 • 2 el suiker
 • 500 g varkensgehakt
 • 1 sjalot, fijngehakt
 • 1 rode peper, fijngesneden
 • 5 el vissaus, gescheiden
 • 2 el rijstazijn
 • 1 tl bruine suiker
 • 2 tenen knoflook, fijngehakt
 • 1 rode chilipeper, fijngehakt
 • 500 g glasnoedels, gekookt zoals aangegeven op de verpakking
 • kropsla
 • verse kruiden zoals koriander en munt

bereidingswijze

 • Doe de suiker met 5 el water in een klein pannetje en bak op middelhoog vuur tot je een bruine karamelsaus hebt, ca. 5 minuten. Het water moet niet helemaal inkoken, je kan er ook nog een beetje extra water op het laatst bijdoen. Anders wordt de karamel te hard en kun je hem niet meer goed door de balletjes mengen.
 • Meng in een grote kom het varkensgehakt, de sjalot, rode peper en 3 el vissaus en de karamelsaus die je net hebt gemaakt. Het is het lekkerst als je dit zo een uurtje (of 2) laat marineren, maar in principe kun je ook meteen beginnen met gehaktballetjes maken.
 • Maak ondertussen de saus door de rest van de vissaus, de rijstazijn, de bruine suiker, de knoflook en de chilipeper in een kommetje te mengen.
 • Maak kleine gehaktballetjes van het mengsel, ongeveer ca. 16 stuks. Verhit de olie in een pan en voeg als deze goed heet is de gehaktballetjes toe. Zorg ervoor dat er niet te veel gehaktballetjes in de pan liggen, je moet genoeg ruimte hebben om ze af en toe om te keren. Als er te veel tegelijk in de pan zitten komt er bovendien ook veel vocht vrij waardoor de balletjes gaan koken in plaats van bakken (=minder knapperig). Bak ongeveer 8-10 minuten en zorg dat alle kanten lekker knapperig zijn.
 • Doe hele bladeren sla en de verse kruiden samen in een kom en doe de noodles in een aparte kom. Verdeel de saus over 4 borden en leg de gehaktballetjes hierin. Dip de noodles in de saus en eet met de balletjes, sla en kruiden.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*