HOTSPOT: Guts & Glory

In culinair Amsterdam hing er al enige tijd de nodige buzz om dé nieuwe hotspot Guts & Glory. Het nieuwe restaurant van de chefs van Daalder, dat schept hoge verwachtingen! Elk half jaar draait de kaart om een ander dier, een uniek concept waardoor vegetariërs beter ergens anders kunnen eten.

Gelukkig ben ik alles behalve een vegetariër en sprak de kaart, waar het eerste half jaar alleen maar kip op staat, mij enorm aan. En dus was ik er als de kippen bij (pun intended) en schoof ik net na de opening aan.

Open keuken

Wat meteen opvalt bij binnenkomst is de mooie open keuken. De inrichting is strak maar knus, met industriële tinten in de vorm van gloeidraad lampen boven tafel en stalen menuhouders. De ruimte beneden is klein maar heel goed benut door een gezellige bar en een tafel naast de deur, waar wij aan mogen zitten. Bij het bekijken van de kaart zijn de voorgerechten het spannendst; elk deel van de kip wordt op een innovatieve manier benut. Uit zo veel lekkers kan ik niet kiezen en dus bestel ik het menu van de chef. Een fles lekkere viognier erbij en het feest kan beginnen.

Kippenoester

Als amuse krijgen we tom kha gai, de beroemde Thaise soep. De citroengras en limoen komen goed naar boven, een fijn begin van de avond. Dan het voorgerecht:, langzaam gegaarde borst met o.a. beurre noisette en postelein. Persoonlijk vind ik kipfilet ongeveer het saaiste wat je kan eten, het droogt snel uit en heeft minder smaak dan de rest van de kip. Maar het tegenovergestelde is hier aan de hand; mals vlees wat heerlijk smaakt, het kan dus wel! Dan maakt de keuken per ongeluk een voorgerechtje te veel wat naar onze tafel wordt gestuurd. Helemaal niet erg want dit blijkt mijn favoriete gerecht van de hele avond. De oester (deel van de dij) wordt geserveerd met langoustine, kool en een poeder van kroepoek. Oh my god, poeder van kroepoek!

Guts-1

Als tussengerecht is de nek aan de beurt, omgetoverd tot roti met een crème van madame Jeanette. Geserveerd tussen papadums waardoor je het het beste met je handen kan eten. Dat laat ik me natuurlijk geen twee keer vertellen en ik geniet van elke hap. Dan is het tijd voor het hoofdgerecht, polderhoen van de Big Green Egg met salsa verse en jus. De salsa verde laat ik voor wat het is, ik wil m’n perfect gegaarde vlees enkel en alleen in de goddelijke jus dopen. Daarbij krijgen we simpele botersla met goede vinaigrette en de lekkerste friet ooit. Gefrituurd in ossenwit en dus mega knapperig, met goede huisgemaakte mayonaise. Nu ik dit schrijf vormt er alweer wat extra speeksel in m’n mond.

Gezouten karamel en kippenhuid

We geven aan nog even te willen wachten met het dessert want zo een grote hoeveelheid kip gaat je niet in de koude kleren zitten. We hebben eigenlijk al meer dan genoeg gegeten maar willen natuurlijk nog wel even proeven wat de chefs voor ons in petto hebben wat betreft de zoetigheden. We krijgen twee verschillende desserts, zodat we alles een beetje kunnen proeven. De mango met witte chocolade en ijs van Thaise basilicum is niet helemaal voor mij weggelegd. Ik gruwel van alles met een anijssmaak, en Thaise basilicum heeft dat als geen ander. Een kwestie van smaak, want mijn tafelgenoten roepen dit uit tot hun favoriete toetje. Mijn favoriet is het toetje met appel, gezouten karamel en kippenhuid. Ja je leest het goed, kippenhuid in een toetje, en het is awesome.

Guts & Glory
Utrechtestraat 6, Amsterdam
020 362 0030
website | facebook

Guts-6

Beeld: Fernando Paez

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*